12 традиційних пісних страв на Різдво з рецептами

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Взагалі, правильніше було б називати це свято Святвечір, оскільки традиційні страви на різдвяний стіл готуються саме для вечора 6 січня. Найпривабливіші і таємничі традиції, обряди і прикмети пов’язані саме зі Святвечір і Різдвяної ночі, тобто з 6-го на 7-е січня.

А на столі повинно бути саме 12 страв на Різдво – по числу Божих Апостолів.

Головна традиція цього вечора – очікування, немов дива, першої зірки на нічному небі. Особливо радісно цю традицію сприймають маленькі діти, щохвилини бігаючи юрбою разом з іншими дітками дивитися на вечірнє небо, а яке захоплення, коли в дивовижній вечірній січневої блакиті з’являється перша, Різдвяна зірка! У дитинстві вона завжди здається такою великою і променистою, що які б наукові точки зору про січневі зірки і планети не приводили астрономи, все точно знають: це саме вона, зірка Різдва.

Коли на небі з’явиться Різдвяна зірка, можна всією сім’єю сідати за стіл і починати святкувати.

Застелите різдвяний стіл світлою скатертиною, а під неї, за традицією, потрібно покласти трохи сіна .

У центр столу ставиться свічка в ємність з пшеничними зернами, запалюється, і все разом дякують Господу. Якщо ви не особливо побожні і не вмієте молитися – це не проблема: скажіть Богу своїми словами, що ви Йому вдячні за те, що у вас є, за те, що Він захищає вас і любить, і попросіть здоров’я, благополуччя і любові для себе і своїх близьких в майбутньому році. Чи не дивуйтеся, повірте, після такої щирої, а не завченою напам’ять молитви у вас на душі стане тепло і затишно.

А тепер можна приступати до різдвяного вечері, який обов’язково починається з пісної куті та узвару – традиційні страви на Різдво.

12 СТРАВ НА РІЗДВО

Як ви вже зрозуміли, приготувати на різдвяний стіл потрібно саме 12 страв. І ці 12 страв на Різдво повинні бути пісними, тобто не містити м’ясо і тваринні жири, та й взагалі нічого від тваринного світу (ні молока, ні сметани, ні яєць, і т.п.). Приготувати на Різдво можна лише рибу, всілякі злаки, овочі і фрукти, звичайно. Балувати себе Балик і ковбасами можна буде вже з завтрашнього дня, а приготувати 12 страв на Різдво потрібно тільки пісними.

Не варто переживати, що таке «вегітаріанское» меню буде несмачним – рецепти страв на різдвяний стіл перевірені і відточені віками і поколіннями, так що вам буде, чим порадувати себе і своїх близьких. До того ж в сучасному світі, таке меню на Різдво для нас скоріше «екзотика», ніж традиційний раціон.

КУТЯ

Рецепт куті з пшениці

  • 2 склянки пшениці
  • 1 стакан маку
  • 100 г меду (або 1/2 склянки цукру)
  • 30 г очищених горіхів
  • 50 г родзинок
  • сіль за смаком

Спосіб приготування куті з пшениці:

Пшеницю перебрати, промити, всипати в окріп, довести до кипіння, відкинути на сито, облити холодною водою, скласти в каструлю або глиняний горщик, знову залити водою і варити до готовності зерен.
Вимити стакан маку, обдати його окропом, а потім холодною водою, потовкти в ступці, поки маса не побіліє, додати мед, можна трохи солі. Додати подрібнені горіхи, ошпарений окропом і відціджений родзинки.

УЗВАР

Рецепт узвару:

200 г сушених груш, 200 г сушених яблук, 200 г чорносливу, 100 г родзинок, 200 г меду, 3 л води.

Як готувати узвар:

Підготуйте сухофрукти. Для цього помийте сухофрукти теплою водою і залийте їх на 10 хвилин холодною водою.

Налийте в каструлю 3 л води, покладіть груші і яблука і варіть на повільному вогні 15 хвилин. Потім додайте в узвар чорнослив і родзинки і варіть ще 10-15 хвилин.

В кінці додайте мед, дайте закипіти і зніміть узвар з вогню. Накрийте узвар кришкою і залиште на 2-3 години, щоб настоявся. Процідіть узвар і подавайте до столу охолодженим

ВАРЕНИКИ

Тісто для вареників
Для тіста вам знадобиться: 0,5 кг борошна, 250 мл води, 2 ст. ложки рослинної олії, сіль за смаком.

Спосіб приготування: просійте борошно, додайте воду, сіль, рослинне масло і вимішайте круте тісто. Накрийте його і залиште приблизно на годину, під час якого можна приготувати начинку. А потім можна приступати до оброблення тесту і ліплення вареників.

Таке тісто виходить еластичним, його можна тонко розкачувати, і в окропі воно не розварюється. У таких вареники може бути мало тіста і багато начинки.

Вареники з картоплею

Для начинки вам знадобиться: 0,5 кг картоплі, 1 середня морква, 2 середні цибулини, рослинне масло, кріп, мелений чорний перець, сіль за смаком.
Спосіб приготування: дрібно поріжте цибулю, натріть на великій тертці моркву, підсмажте на олії і невелику частину засмажкою відкладіть для подальшої заправки готових вареників.
Картопля почистіть і відваріть в підсоленій воді. Зробіть пюре, додавши зажарку, подрібнений кріп, перець і сіль.
Начинку остудіть, і можна ліпити вареники. Варити 5-7 хвилин. У готові вареники додати решту зажарку.

ВІНЕГРЕТ

рецепт вінегрету

  • картопля – 3-4 середніх або великих шт,
  • морква – 1 велика або 2 середніх шт,
  • буряк – 1 шт,
  • капуста квашена – 100-150 г,
  • солоні або мариновані огірки – 1-2 великих шт,
  • цибуля ріпчаста – 1 середня шт,
  • рослинна олія,
  • сіль, мелений перець
  • за бажанням: зелений горошок, відварна квасоля, консервовані гриби

Як готувати вінегрет:

Картопля, буряк, морква добре вимити. Овочі скласти в каструлю, залити водою, довести до кипіння і відварити до готовності.

Порада: овочі можна загорнути у фольгу і запекти в духовці, при температурі 180 ° C до готовності. У фольгу потрібно загортати кожен овоч окремо. Також овочі можна відварити в пароварці.

Буряк, картоплю і моркву остудити і очистити від шкірки. Нарізати овочі невеликими кубиками.

Огірки нарізати кубиками. Квашену капусту віджати від розсолу.

Ріпчасту цибулю очистити і дрібно нарізати.

Буряк викласти в миску, додати трохи олії і перемішати – тоді буряк не забарвить інші овочі.

Додати до буряка нарізані картоплю, моркву, огірки, капусту, цибулю, посолити, поперчити, заправити олією і перемішати.

Порада: У вінегрет можна додати зелений горошок, відварну квасолю, консервовані гриби.

Перед подачею охолодити вінегрет в холодильнику.

ГОЛУБЦІ

Рецепт голубців домашніх

  • Капуста білокачанна 500 гр.
  • тушковані гриби
  • Рис 1/3 ст.
  • сіль
  • цукор
  • Перець чорний молотий
  • Томатна паста 3 ст.л. або помідори 5-6 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Перець горошком 5-7 шт.
  • Лавровий лист 2 шт.

Як готувати голубці:

Капусту вимити, видалити у неї качан і покласти в каструлю з окропом.

Варити капусту до тих пір, поки верхні листя не будуть добре відділятися (близько 10 хвилин). Відокремилися листя дістати з окропу. Якщо ви робите голубці з молодої капусти, то варити її потрібно не більше 2-3 хвилин.

Відварити рис до готовності.

Через м’ясорубку пропустити тушковані гриби, цибулю. В отриманий фарш додати сіль, перець, рис. Все ретельно перемішати. У фарш додати 3 ст.л ожкі води.

У капустяного листа зрізати товсту жилку (від качана), викласти трохи фаршу, загорнути капустяний лист конвертиком.

Утворені голубці викласти в каструльку.

Приготувати соус: на рослинному маслі обсмажити дрібно рубаний лук і потерту на крупній тертці моркву, додати томатну пасту, сіль, трохи цукру, перець горошком, лавровий лист, вода. Соус довести до кипіння.

Отриманим соусом зверху залити голубці, накрити каструлю кришкою і тушкувати на повільному вогні близько 40-50 хвилин в залежності від розміру голубців і якості капусти

ХОЛОДЕЦЬ З РИБИ

Інгредієнти:

  • судак вагою 1 кг,
  • 1 цибулина,
  • 1 морква,
  • 1 білий корінь (петрушка, пастернак або селера),
  • 1 пучок зелені,
  • лимон за смаком,
  • 2 лаврові листки,
  • 5 горошин чорного перцю,
  • 2 горошини запашного перцю,
  • 30 г желатину,
  • сіль за смаком,
  • 1,5 л води.

Холодець з риби – приготування:

Рибу почистити, випатрати, видали зябра і гарненько промий.

Як відкинути від риби голову, хвіст, плавники, кістки, шкіру, склади в каструлю разом з овочами і спеціями.

Залий холодною водою, доведи до кипіння, зменш вогонь, ретельно знімаючи піну, що утворюється.

Вари бульйон 1,5 години на дуже слабкому вогні, щоб рідина лише трохи “ворушилася”, а не кипіла.

Рибне філе поріж на порційні шматки.

Поклади в бульйон філе, посолити і вари на повільному вогні до готовності 30 хвилин.

Потім дуже акуратно витягни з бульйону шумівкою шматочки рибного філе так, щоб вони не розламати, і розклади по порційних посудинка.

Бульйон процідити через кілька шарів марлі.

В’язкість бульйону, а значить, і застигання майбутнього заливного з риби, можна перевірити, затиснувши краплю рідини в пальцях – якщо пальці добре злипаються, значить, заливне з риби застигне. Якщо ж клейкості не відчувається, можна використовувати желатин.

Для цього розведіть пакетик желатину в теплому бульйоні до повного розчинення і даси желатинову масу в бульйон.

Рибу залий бульйоном, прикрась фігурками з вареної моркви і зеленню. Часточками лимона заливне з риби краще прикрасити після застигання, щоб страва не гірчило.

Постав заливне з риби в холодне місце для повного охолодження, а потім в холодильник.

Холодець з риби буде готове через 4-5 годин.

Подавай заливне з риби з хріном.

ПІСНИЙ БОРЩ

Червоний борщ традиційно варили на Різдво.

Як готувати пісний борщ:

Червоний буряк (1 кг) наріжте кружальцями, витримаєте два дні в холодною водою з скоринкою чорного хліба. На ніч замочіть сушені гриби, відваріть. Буряк відваріть, поріжте. Поріжте свіжу моркву і петрушку. Відварну буряк, морква, гриби, петрушку залийте буряковим розсолом і варіть до готовності. Додайте сіль і перець за смаком.

СМАЖЕНА РИБА

Риба особливо корисна тому, що в ній міститься багато фосфору, який бере активну участь в обміні речовин.

Як приготувати:

Рибу беремо чисто слов’янську – короп. Очищаємо від луски і нутрощів. Велику рибу ріжемо на шматки. Посипаємо сіллю і чорним меленим перцем за смаком.

Смажимо на олії, без борошна і без клярі, з двох сторін на середньому вогні (можна спочатку накрити кришкою, щоб риба присмажився всередині).

КВАШЕНА КАПУСТА

склад:

  • капуста білокачанна (пізніх сортів) – 5 кг (чиста вага капусти),
  • морква (велика) – 4 шт (1 кг),
  • сіль – 100 г (* не використовувати йодовану сіль)

приготування:

Капусту вимити, обсушити і розрізати качан на 4 частини – вийде 4 великих капустяних часточки. Вирізати качан і тонко нашаткувати капусту (можна скористатися спеціальною теркою).
Морква вимити, очистити, ще раз вимити і натерти на крупній тертці.
Сіль відміряти і насипати в невелику ємність (миску або блюдце).

3-4 великих жмені капусти покласти в каструлю (або пластикову велику миску), посипати частиною солі, добре перемішати і перетерти капусту з сіллю, поки не з’явиться сік.
Додати до капусти трохи моркви, перемішати.
Потім утрамбувати капусту дерев’яним товкачем або качалкою.

Фарширований перець без м’яса

Відмінний пісний рецепт на Різдво. Якщо ж ваша сім’я посту не дотримується, перці можна фарширувати м’ясним фаршем з рисом

Що знадобиться:

  • 6 солодких перців
  • 2-3 морквини
  • 2-3 цибулини
  • 2 помідори
  • 1 баклажан – за смаком
  • 4 зубці часнику
  • 1 ст. рису
  • 500 мл овочевого або курячого бульйону
  • рослинна олія
  • томатна паста – за смаком
  • сіль, спеції – за смаком

Як приготувати:

Перець вимий, видали плодоніжки і очисти від насіння. Овочі дрібно наріж і туші на розігрітій олії до готовності, додавши сіль і спеції за смаком.
Відвари рис до напівготовності і змішай з овочевим фаршем – начинка готова. Фарширують перці, потім уклади їх в каструлю, на дно додавши рослинне масло, а зверху заливши бульйоном.
Туші на середньому вогні 15 хвилин, потім додай дрібно нарізану свіжу зелень, томатну пасту, спеції і дрібно нарізаний часник. Зменш вогонь і туші ще 25-30 хвилин.
Фарширований перець готовий. Подавай до столу зі свіжою зеленню, сметаною і часником.

Пиріг з грибами

Для тіста:

1,5 склянки борошна, 100 г маргарину, 4г сухих дріжджів, 1/2 ч ложки солі, 0,5 склянки рідини (вода), 2 ч ложки цукру.

Для начинки:
1-2 великі цибулини, 500-700г свіжих печериць, 1/2 ч ложки солі

Як готувати пиріг:

Приготувати пісне дріжджове тісто. Тісто прикрити поліетиленовою плівкою і поставити в холодильник як min на 1,5 години.
Цибулю дрібно порізати.
У глибоку сковороду налити рослинне масло і розігріти на великому вогні.
Всипати цибулю і обсмажувати при постійному помішуванні до легкої прозорості.
Вогонь зменшити до min. Гасити цибулю, періодично помішуючи, поки ріжуться гриби.
Гриби перебрати, при необхідності вимити. Нарізати тоненькими пластинками.
Всипати гриби в сковороду з цибулею.
Перемішати, щоб цибуля піднявся від низу до верху. Підсолити.
Додати вогонь до і смажити при постійному помішуванні до потрібного ступеня засмажені грибів (4-7 хв).
Тісто розділити на дві нерівні частини.
Більшу частину розкачати в коло діаметром 28-30см (на форму 24-26см + 4 см на боки), покласти на змащене деко.
На середину кола викласти начинку, розрівняти.
Другу половину тіста розкачати в коло діаметром 22-24см.
Маленьким кругом накрити начинку і, піднімаючи краю нижнього кола, защипати.
Верх пирога змастити яйцем, розбовтаним з 2 ~ 3 ст ложками води (краще використовувати не цілком яйце, а лише жовток).
Духовку розігріти до t = 200 ° С і випікати пиріг до зарум’янювання (приблизно 30 хв).
Якщо пиріг стане підрум’янюватися занадто швидко, накрити його зверху шматком фольги.
Готовий пиріг вийняти з духовки, перекласти на блюдо.

Яблука, запечені з медом і горіхами

Печені яблука з горіхом і медом – не тільки пісне і корисне блюдо, але ще і дуже смачне. У печених яблуках міститься багато пектинів – речовин, які поглинають холестерин і тим самим знижують ризик атеросклерозу.

Ферменти, що містяться в меді, сприяють травленню, покращують засвоєння їжі. Горіхи зміцнюють імунітет, що взимку дуже до речі, знижують рівень холестерину і рівень цукру в крові, покращують обмін речовин, травлення і апетит.

Що потрібно:

  • волоські горіхи очищені – 100 г
  • яблука великі – 4 шт.
  • мед – 4 ст. л.

Що робити:

Яблука вимити, обсушити. З кожного яблука зрізати верхівку з плодоніжкою, потім акуратно вирізати серцевину.
Горіхи порубати ножем у велику крихту, змішати з медом. Розкласти суміш у підготовлені яблука. Помістити їх в форму для мікрохвильової печі, влити 4 ст. л. води, накрити. Готувати 2-3 хв. при потужності 100%.

Ну і, найважливіше – поставтеся до різдвяної традиції з повагою і щирістю, і ваші добрі думки повернутися до вас примноження добра! Зі святом вас, зі Святим Увечері, з Різдвом Христовим![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Як ви оцінюєте цей рецепт,

Оцініть цей рецепт

Відгуки користувачів 1 / 5. Всього оцінок: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Don't Miss! random posts ..