Заготовити грибну солянку на зиму просто. Головне, мати бажання, гриби і овочі з прянощами. А півтори години часу – невелика втрата!
Інгредієнти
- Гливи – 1 кг
- Капуста білокачанна – 1 кг
- Морква – 500 г
- Болгарський перець – 500 г
- Цибуля ріпчаста – 500 г
- Олія – 200 мл
- Цукор – 1 ст.л.
- Сіль – 2 ст.л.
- Оцет (9%) – 3 ст.л.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Перець запашний горошком – 3 шт.
- Вода – 100 мл
- Паста томатна – 1 ч.л.
Приготування:
Солянка з грибами – відмінна заготовка на зиму. Це одна з небагатьох заготовок, які я роблю щороку. Обов’язкові інгредієнти солянки – гриби і капуста. Я ще додаю болгарський перець. Солянка, приготована за цим рецептом, виходить соковитою, ароматною, дуже ситною. Подаю її дуже часто як гарнір до м’ясних і рибних страв. Але особливо гарна солянка з грибами на свіжому житньому хлібці як перекушування.
Гриби можна брати будь-які, я – НЕ грибник, тому вважаю за краще використовувати перевірені і надійні гливи. Можна використовувати свіжі помідори, томатне пюре або томатну пасту.
Для приготування солянки з грибами на зиму нам знадобляться такі продукти: капуста, гливи, морква, цибуля, болгарський перець, томатна паста, рослинне масло, вода, сіль, цукор, лавровий лист, запашний перець горошком, оцет.
Капусту і моркву шаткуємо на шатківниці. Болгарський перець нарізаємо дрібними кубиками, видаливши попередньо з перцю насіння.
У сковороду наливаємо половину зазначеного в рецепті кількості рослинного масла, нагріваємо сковороду і обсмажуємо овочі до м’якості 5-10 хвилин.
Тим часом нарізаємо дрібними кубиками гриби і цибулю. Якщо ви любите, щоб гриби відчувалися яскравіше в солянці, можете нарізати їх побільше.
У каструлі з підсоленою водою відварюємо гриби протягом 5-7 хвилин. Відкидаємо їх на друшляк і даємо воді стекти.
В іншу сковороду виливаємо залишився рослинне масло, ставимо сковороду на вогонь і обсмажуємо цибулю і гриби до м’якості цибулі, хвилин 5-8.
З’єднуємо овочі та гриби з цибулею в загальній сковороді. Додаємо цукор, сіль, лавровий лист, запашний перець.
Додаємо томатну пасту або томатне пюре. Якщо ви будете додавати томатне пюре, то вам слід взяти його в два рази більше, ніж томатної пасти.
Вливаємо воду в сковороду і тушкуємо солянку на повільному вогні під кришкою протягом 30-40 хвилин, періодично помішуючи, поки рідина не випарується і ви не отримаєте густу солянку. Додаємо оцет і даємо солянці прокипіти ще 2-3 хвилини.
Гарячу солянку з грибами розкладаємо по стерилізованим банкам і щільно герметично закриваємо кришками. На зиму солянку з грибами слід помістити на зберігання в прохолодному місці, бажано в підвалі.