Що приготувати на Щедрий вечір в 2021 році

Яке меню краще вибрати на Щедрий вечір

У новорічну ніч наші предки відзначали стародавнє свято – Шедрец або Щедрий вечір 2021. Його назва пов’язана зі звичаєм накривати багатий стіл з великою кількістю скоромних страв. Свято також називали Василів вечір, Овсень, День святої Меланії.

Що приготувати на Щедрий вечір в 2021 році?

За старих часів до святкового столу подавали страви зі свинини, адже ця тварина вважалося символом родючості і достатку. А ось є птицю і рибу не було прийнято, тому що в цьому випадку щастя могло «полетіти» або «поплисти» з дому.

Традиційно на Щедрий вечір готували багату (скоромну) кутю та вареники з сюрпризами. Залежно від того, що могло потрапити гостю або домочадці в начинці, в наступаючому році очікувалося ту чи іншу подію в його житті.

Так вважалося, що:

  • квасоля – це до дітей,
  • гудзик – до обновці,
  • цукор – до хорошого життя,
  • сіль – до труднощів у житті,
  • перець – до несподіванок,
  • мотузочок – до дороги,
  • копійка – до грошей.

Рецепти страв на Щедрий вечір передавалися з покоління в покоління, і кожна господиня намагалася пригостити гостей найсмачнішими частуваннями.

Меню на Щедрий вечір неодмінно включало випічку: млинці, пироги з різними начинками, ватрушки, шанежки. Їх дарували щедрі, які з настанням вечора обходили будинки сусідів.

Що приготувати на Щедрий вечір?

Пропонуємо рецепти традиційних страв, які готуються до столу в Щедрий вечір.

Кутя

Вам знадобляться:

  • зерна пшениці 2 склянки,
  • вода 1600 мл,
  • мед або цукор 1 склянка,
  • родзинки без кісточок 150 г,
  • горіхи рубані 1/2 склянки,
  • мак 1 стакан.

Як приготувати кутю:

Пшеницю переберіть, промийте, висушіть в теплій духовці. Потім збризніть водою, пересипте в полотняний мішечок і товчіть макогоном (великий дерев’яний товкач), поки оболонка зерен не почне тріскатися. Пшеницю промийте і замочіть в холодній воді на ніч.
Підготовлену пшеницю варіть на слабкому вогні 3 години, помішуючи і при необхідності підливаючи воду.
Мед або цукор залийте невеликою кількістю води, проваріть 1-2 хвилини або розведіть в узвар. Мак, обшпаривши 2-3 рази, розітріть в ступці.
Готову пшеничну кашу заправте макової сумішшю, горіхами і родзинками, додайте медову суміш і перемішайте.

Шанежки

Для тіста вам знадобиться:

  • борошно пшеничне 8 склянок,
  • молоко 400 мл,
  • масло вершкове 150 г,
  • яйця 2 шт.,
  • дріжджі пресовані 40 г,
  • цукор 1/2 склянки,
  • сіль.

Для сметанною маси треба взяти:

  • сметана 6 ст. ложок,
  • борошно пшеничне 3 ст. ложки,
  • масло вершкове 100 г,
  • сіль.
  • Також знадобиться цукор (для посипання) 3 ст. ложки.

Рецепт приготування шанежки:

Дріжджі розчиніть в теплому молоці. Додайте 2/3 борошна, добре перемішайте і дайте опарі піднятися. Опару посоліть, додайте розтерті з цукром жовтки і перемішайте.
Всипте борошно і замісіть тісто. В кінці замісу додайте розтоплене масло. Тісто поставте в тепле місце на 1 / 2-2 години. В процесі бродіння зробіть 2-3 обминання.

Готове тісто викладіть на посипану борошном дошку і сформуйте кілька джгутів. Наріжте їх шматочками, скачайте з них кульки і дайте їм расстояться в теплому місці.
З кульок розкачайте коржі, покладіть їх на змащене маслом деко і поставте на 20 хвилин у тепле місце.
Для сметанною маси всі інгредієнти з’єднайте і збийте до однорідної консистенції.
Шанежки змастіть сметаною масою. Посипте цукром і випікайте 15 хвилин при 230 ° С.
Залишилося додати, що меню на Щедрий вечір також включало різні напої – компоти, узвари, які подавали в кінці святкової вечері.

Don't Miss! random posts ..