Хліб без дріжджів простий рецепти в домашніх умовах

Рецептів бездріжджового хліба з інструкціями. Ми розповімо, як спекти найсмачніший бездріжджовий хліб в домашніх умовах!

Житній хліб рецепт без дріжджів

Інгредієнти:

  • закваска домашня житня 100% вологості на піку 134 г
  • патока 33 г
  • вода 134 г
  • борошно пшеничне вищого гатунку або перший 140 г
  • борошно пшеничне цільнозернових 40 г
  • борошно житнє 100 г
  • коричневий цукор 33 г
  • сіль 10 г
  • тмін 0,5 ч.л.
  • кунжут для посипання

глазур:

  • закваска 25 гр
  • вода

Рецепт житнього хліба без дріжджів:

  1. Цей хлібець можна сміливо віднести до кисло-солодким, так як у нього немає різкої кислинки, як в Бородінському, хоча вона присутня (житнє тісто як-не-як), але якщо і ароматна солодкість. У цьому хлібці спеції дуже ненав’язливі. Добре зберігається, ароматний, смачний. Якщо не любите кислі хліба, то цей точно припаде до душі. Закваску беремо на піку. Якщо ви відновлюєте її після холодильника, то її потрібно буде приготувати в співвідношенні 1: 2: 2 двічі через 12-15 годин (дивіться за станом закваски і температурі повітря в кімнаті). Підсумкова кількість, яке ми візьмемо 160 р
  2. Закваску розчиняємо у воді кімнатної температури. Додаємо цукор, патоку, сіль (я використовую Гімалайську дрібного помелу) і кмин, перемішуємо.
  3. Всипаємо борошно, спочатку житнє, потім інше. Замішуємо тісто близько 5 хвилин (я роблю це міксером), дивимося по вологоємності – чи потрібно додати ще борошна чи ні. Тісто має відставати від стінок чаші, але бути липким небагато.
  4. Формуємо куля, руками пріпиленний борошном або змазаними маслом.
  5. Викладаємо тісто в чашу, накриваємо плівкою і залишаємо на 4 години в теплому місці до збільшення в 1,5-2 рази. Тісто житнє, так що, найімовірніше, воно підніметься рази в 1,5.
  6. Формуємо наш хлібець, укладаємо швом вгору в кошик для вистоювання, накриваємо зверху плівкою і даємо підійти ще години 1,5 в теплому приміщенні, приблизно при 25 ° С. Тісто має знову збільшитися в 1,5-2 рази.
  7. Перекладаємо його на перфарірованний килимок швом вниз, робимо розріз. Пориваємо пензликом глазур’ю (змішуємо закваску з водою до стану кефіру або трохи густіше).
  8. Посипаємо кунжутом. Випікаємо (в ідеалі) на камені. Ставимо в розігріту до 240С духовку під ковпак. Через 10 хвилин прибираємо ковпак. Температуру знижуємо до 210 і випікаємо ще близько 30-35 хвилин до характерного стуку по денця хліба.
  9. Даємо охолонути хлібцю і залишаємо дозріти приблизно на 10-12 годин (простіше на ніч), укривши натуральним рушником. Житній хліб без дріжджів вийшов дуже смачний!

Don't Miss! random posts ..