Ця ніжна, соковита і апетитна гуска з рум’яною медової скоринкою стане справжньою окрасою будь-якого святкового столу.
Інгредієнти:
- Гусь 1 тушка вагою 4 кг
- сіль 2 ст. ложки
- Перець чорний молотий за смаком
- Цибуля 1 штука
- яблука 1-2 штуки
- чебрець 5-7 гілочок
- рідкий мед 1 ст. ложка
- Свіжовичавлений апельсиновий сік 120 мл
- мелена кориця 1 ч. ложка
- Кайенський перець ¼ ч. Ложки
Приготування:
Гуся промийте під проточною водою. Видаліть надлишки жиру і кінчики крил. Підсушіть паперовими рушниками зовні і всередині.
Якщо використовуєте заморожену птицю, спочатку повністю відтане її.
Зсередини злегка натріть тушку сіллю і перцем. Заповніть крупно нарізаними цибулею, яблуками і зеленню. Зв’яжіть ноги кулінарним шпагатом.
Рясно посипте гусака сіллю і приберіть в холодильник на 24 години.
Дістаньте птицю з холодильника і залиште на годину при кімнатній температурі.
Гострим ножем зробіть на шкірі маленькі насічки через кожні кілька сантиметрів.
Намагайтеся торкатися лише шкіру.
Перекладіть гусака в форму з гратами на дні. Запікайте годину при температурі 160 ° С.
Змішайте мед з апельсиновим соком, корицею і перцем. Дістаньте гусака з духовки і змастіть сумішшю, яка вийшла.
Злийте з форми жир, який витопився.
Цей жир можна пізніше використовувати для приготування інших страв.
Зменшіть температуру до 135 ° С. Запікайте гусака ще близько 2 годин або довше, поки температура всередині грудки НЕ буде 71-73 ° С. Кожні 20 хвилин поливайте птицю медово-помаранчевій глазур’ю.
Готового гусака дістаньте з духовки, прикрийте фольгою і залиште на 45 хвилин.