Сьогодні готуватимемо мариновану скумбрію з чорним чаєм і лушпинням цибулі. Риба за цим рецептом виходить дуже смачною, ніжною та соковитою. Маринад із чорного чаю та цибулиння з додаванням спецій надає рибі приголомшливий смак і аромат — навіть не віриться, що це можна приготувати в домашніх умовах.
За бажанням до маринаду можна додати одну столову ложку рідкого диму. З ним риба вийде ще смачнішою та ароматнішою, але буде вже не настільки корисною. Тому я волію маринувати скумбрію без додаткових ароматизаторів.
Для приготування цибульного відвару та маринування скумбрії використовуйте скляний посуд, емальований посуд та каструлі з нержавіючої сталі набудуть небажаного забарвлення.
Інгредієнти:
свіжоморожена скумбрія1 шт.
лушпиння цибулі2 жмені
чорний чай2 ст. л.
лавровий лист2-3 шт.
чорний перець5 горошин
чорний запашний перець5 горошин
коріандр10 зерен
цукор1,5 ст. л.
велика кухонна сіль3 ст. л. без гірки
вода1 л
Для рецепту підійде як свіжа, так і заморожена скумбрія. Головне, щоб вона була досить жирною, щільною та пружною, без пошкоджень, іржавих плям та стороннього запаху.
Готуємо скумбрію
Свіжоморожену скумбрію розморозимо за кімнатної температури. Помиємо рибу, відріжемо голову і хвіст, видалимо плавники та нутрощі. Ще раз ретельно промиємо скумбрію, обсушимо від зайвої вологи паперовими серветками.
Готуємо маринад для риби
Цибулеве лушпиння помиємо, заллємо 1 л холодної води. Після закипання проварити цибульний відвар протягом 10 хвилин. Вимкнемо вогонь, залишимо відвар настоюватися ще на 5 хвилин, після чого процідити його від лушпиння.
Чайну заварку заллємо 150 мл окропу, залишимо на 15 хвилин, після чого процідимо.
У глибокому посуді з’єднаємо цибульний відвар та чайну заварку, додамо цукор, сіль та спеції. Помішуючи, щоб сіль та цукор повністю розчинилися, доведемо суміш до кипіння. Остудити маринад до кімнатної температури.
Маринуємо скумбрію в лушпинні цибулі і чаї
У посуд, що підходить за розміром, викладемо підготовлену скумбрію, заллємо її остиглим маринадом. Накриємо рибу тарілкою, зверху притиснемо пресом. Для цього зручно використовувати скляну банку з водою. Маринад повинен повністю покривати тушку скумбрії. Відправимо рибу у холодильник на 3 дні.
Через 3 дні дістанемо рибу з маринаду, обсушити її паперовим рушником.
Для гарного блиску змастимо тушку скумбрії невеликою кількістю олії.
Перед подачею розріжемо скумбрію на порційні шматочки, прикрасимо кільцями цибулі та свіжою зеленню.
Смачного!