Яке меню краще вибрати на Щедрий вечір
У новорічну ніч наші предки відзначали стародавнє свято – Шедрец або Щедрий вечір 2021. Його назва пов’язана зі звичаєм накривати багатий стіл з великою кількістю скоромних страв. Свято також називали Василів вечір, Овсень, День святої Меланії.
Що приготувати на Щедрий вечір в 2021 році?
За старих часів до святкового столу подавали страви зі свинини, адже ця тварина вважалося символом родючості і достатку. А ось є птицю і рибу не було прийнято, тому що в цьому випадку щастя могло «полетіти» або «поплисти» з дому.
Традиційно на Щедрий вечір готували багату (скоромну) кутю та вареники з сюрпризами. Залежно від того, що могло потрапити гостю або домочадці в начинці, в наступаючому році очікувалося ту чи іншу подію в його житті.
Так вважалося, що:
- квасоля – це до дітей,
- гудзик – до обновці,
- цукор – до хорошого життя,
- сіль – до труднощів у житті,
- перець – до несподіванок,
- мотузочок – до дороги,
- копійка – до грошей.
Рецепти страв на Щедрий вечір передавалися з покоління в покоління, і кожна господиня намагалася пригостити гостей найсмачнішими частуваннями.
Меню на Щедрий вечір неодмінно включало випічку: млинці, пироги з різними начинками, ватрушки, шанежки. Їх дарували щедрі, які з настанням вечора обходили будинки сусідів.
Що приготувати на Щедрий вечір?
Пропонуємо рецепти традиційних страв, які готуються до столу в Щедрий вечір.
Кутя
Вам знадобляться:
- зерна пшениці 2 склянки,
- вода 1600 мл,
- мед або цукор 1 склянка,
- родзинки без кісточок 150 г,
- горіхи рубані 1/2 склянки,
- мак 1 стакан.
Як приготувати кутю:
Пшеницю переберіть, промийте, висушіть в теплій духовці. Потім збризніть водою, пересипте в полотняний мішечок і товчіть макогоном (великий дерев’яний товкач), поки оболонка зерен не почне тріскатися. Пшеницю промийте і замочіть в холодній воді на ніч.
Підготовлену пшеницю варіть на слабкому вогні 3 години, помішуючи і при необхідності підливаючи воду.
Мед або цукор залийте невеликою кількістю води, проваріть 1-2 хвилини або розведіть в узвар. Мак, обшпаривши 2-3 рази, розітріть в ступці.
Готову пшеничну кашу заправте макової сумішшю, горіхами і родзинками, додайте медову суміш і перемішайте.
Шанежки
Для тіста вам знадобиться:
- борошно пшеничне 8 склянок,
- молоко 400 мл,
- масло вершкове 150 г,
- яйця 2 шт.,
- дріжджі пресовані 40 г,
- цукор 1/2 склянки,
- сіль.
Для сметанною маси треба взяти:
- сметана 6 ст. ложок,
- борошно пшеничне 3 ст. ложки,
- масло вершкове 100 г,
- сіль.
- Також знадобиться цукор (для посипання) 3 ст. ложки.
Рецепт приготування шанежки:
Дріжджі розчиніть в теплому молоці. Додайте 2/3 борошна, добре перемішайте і дайте опарі піднятися. Опару посоліть, додайте розтерті з цукром жовтки і перемішайте.
Всипте борошно і замісіть тісто. В кінці замісу додайте розтоплене масло. Тісто поставте в тепле місце на 1 / 2-2 години. В процесі бродіння зробіть 2-3 обминання.
Готове тісто викладіть на посипану борошном дошку і сформуйте кілька джгутів. Наріжте їх шматочками, скачайте з них кульки і дайте їм расстояться в теплому місці.
З кульок розкачайте коржі, покладіть їх на змащене маслом деко і поставте на 20 хвилин у тепле місце.
Для сметанною маси всі інгредієнти з’єднайте і збийте до однорідної консистенції.
Шанежки змастіть сметаною масою. Посипте цукром і випікайте 15 хвилин при 230 ° С.
Залишилося додати, що меню на Щедрий вечір також включало різні напої – компоти, узвари, які подавали в кінці святкової вечері.