Великодній куліч рецепт куліча

Великодній куліч – це один з найголовніших символів наступаючого свята. Цей смачний здобний хліб потрібно обов’язково піч в хорошому настрої і зі світлими думками. Я пропоную вам мій сімейний рецепт, за яким наша сім’я пече паски вже багато десятиліть.

Інгредієнти

для опари

  • молоко 6 ст. л.
  • дріжджі сухі 1 упаковка
  • або 0,5 ст.л. живих дріжджів,
  • цукор 4 ст. л.
  • куряче яйце 4 шт.
  • вершкове масло160 м
  • сіль 1 щіпка
  • ванільний цукор 1 упаковка
  • мука 2,5 стакан
  • родзинки 0,5 стакан
  • лимон 1 шт.
  • кедр
  • горілка 1 ст. л.
  • соняшникова олія за смаком для змащування форм і рук
  • куряче яйце2 шт.

Для крему-глазурі

  • крохмаль30 р
  • цукор100 м
  • молоко500 мл.
  • ванільний цукор15 р
  • вершкове масло50 р

Приготування

Залийте родзинки окропом, залиште на 10 хвилин, потім відкиньте родзинки на сито, щоб стекла вода. Після цього розкладіть родзинки на паперовому рушнику, щоб він підсох.

Приготуйте опару. Для цього нагрійте до температури приблизно 35-37 градусів молоко, розведіть в ньому цукор і дріжджі і залиште в теплому місці приблизно на півгодини, поки не почнуть з’являтися бульбашки. Важливо: не нагрівайте молоко понад 40 градусів.

Відокремте білки від жовтків. Збийте білки міксером в піну.

Збийте жовтки з цукром, сіллю і ванільним цукром.

Поріжте вершкове масло на шматочки, покладіть в глибоку тарілку і розтопіть в мікрохвильовій печі.

Додайте розтоплене масло до жовтків і знову збийте.

Змішайте жовткову-масляну суміш з білками. Додайте ложку горілки і натріть на дрібній тертці цедру лимона. Влийте опару і добре розмішайте.

У миску з опарою просійте через сито борошно – просіявши борошно через сито ви збагатите тісто киснем, і воно стане більш повітряним.

Змастіть руки соняшниковою олією і вимісити тісто, поки воно не стане відходити від рук. Накрийте миску з тістом рушником і залиште на 1 годину в теплому місці.

Змастіть тісто соняшниковою олією, помісити, потім викладіть на посипану борошном поверхню. Тісто розкачати, обваляйте підготовлений родзинки в борошні і покладіть в центр розкачане тісто. Тісто поверніть і знову вимісити.

Змастіть форми для випічки соняшниковою олією і посипте борошном. Беріть руками трохи тіста, формуйте кульку і кладіть в форму. Тісто повинно бути трохи менше половини форми.

Дайте формам з тестом постояти в теплому місці, щоб тісто за обсягом збільшилася в 2 рази. Враховуйте, що при випічці тісто підійде ще трохи.

Розігрійте духовку до 180 градусів. Поставте форми з тестом приблизно на 60-70 хвилин. Готовність паски контролюйте за допомогою дерев’яної зубочистки або довгою сірники – якщо увіткнути зубочистку в паску і витягти, на ній не повинно залишатися прилипле тісто. Готові паски дістаньте з форм теплими.

Приготуйте крем-глазур. Для цього змішайте в невеликій каструлі половину молока, яйця, цукор, крохмаль. Збийте суміш віночком.

Поставте каструлю на невеликий вогонь і помішуючи доведіть до кипіння. Прогрійте пару хвилин і зніміть з вогню. Дайте трохи охолонути.

Додайте ваніль і вершкове масло. Полийте кремом паски і дайте йому застигнути.

Як ви оцінюєте цей рецепт,

Оцініть цей рецепт

Відгуки користувачів 0 / 5. Всього оцінок: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Don't Miss! random posts ..