Курка, індичка – це все зрозуміло, качка вже теж стала досить звичною. А якщо для різноманітності приготувати гусака?
Особливо він гарний на святковому столі і гості точно будуть вражені! Розповідаємо найкращі рецепти, як правильно запекти гусака у духовці, з чим його можна приготувати та скільки часу це займе!
Гусак, запечений у фользі
Гусак запікається дуже довго, але фольга дозволяє трохи прискорити цей процес.
Інгредієнти:
- 1 гусак,
- 5 яблук,
- 1 лимон,
- спеції,
- біле вино.
Приготування:
Начинити очищену тушку гусака часточками яблука і шматочками лимона. Натерти його спеціями зовні, збризкати вином і щільно загорни у фольгу. Запікай 1,5 години в духовці при 170 градусах, розгорнути та допеки ще 30 хвилин, періодично поливаючи соком.
Запечений гусак у рукаві
Гусак у рукаві виходить максимально ніжним та соковитим.
Інгредієнти:
- 1 гусак,
- 3 зубчики часнику,
- 3 ст.л. оливкової олії,
- спеції.
Приготування:
Змішайте оливкову олію, часник і спеції, і натріть очищену тушку гусака. Загорніть її в рукав, приберіть на пару годинників в холодильник приблизно на 2 а то і більше, і запікайте 1,5-2 години в духовці при 180 градусах.
Гусак з яблуками в духовці
Щоб отримати гарний рум’яний відтінок, додайте до спецій паприки.
Інгредієнти:
- 1 гусак,
- 3 яблука,
- по 1 ст. оливкової олії та соєвого соусу, спеції.
Приготування:
Вкладіть цілі яблука всередину очищеного гусака та зашийте. Натріть тушку сумішшю олії, соєвого соусу і спецій, загорніть в рукав і запікайте в духовці 2 години при 180 градусах. Через 1,5 години розріж пакет.
Гусак з картоплею в духовці
Картопля просочується соками та жиром птиці, і виходить подвійно смачнішою.
Інгредієнти:
- 1 гусак,
- 8 картоплин,
- 3 яблука,
- 2 лаврові листки, спеції.
Приготування:
Випотрошеного гусака нафаршируй яблуками, натріть спеціями, загорніть в рукав і запікайте 1 годину при 180 градусах. Перекладіть його у форму разом із усім соком. Туди ж додайте нарізану брусочками картоплю та лавровий лист, та запікай ще 1 годину.
Гусак із гречкою в духовці
Радимо відварити гречку та яйця заздалегідь – і тоді підготовка займе лічені хвилини.
Інгредієнти:
- 1 гусак,
- 1 склянка гречки,
- 3 яйця,
- 1 цибулина,
- по 1 ч.л. меду та гірчиці, спеції.
Приготування:
Обсмажте цибулю на гусячому жирі і змішайте з вареною гречкою і подрібленим вареними яйцями. Приправте, нафаршируйте цією сумішшю гусака та зашийте. Змастити його медом із гірчицею та спеціями, та запікай на решітці під піддоном 2-2,5 години при 200 градусах. Кожні 20 хвилин поливайте птицю стікаючим соком.
Гусак з апельсинами у духовці
Дивовижна основна страва з тонкими азіатськими нотками.
Інгредієнти:
- 1 гусак,
- 2 апельсини,
- 100 мл соєвого соусу,
- 60 г меду,
- 50 мл оливкової олії,
- 1 ст.л. тертий імбир, спеції.
Приготування: Змішайте всі інгредієнти, крім апельсинів та птиці, і натріть гусака частиною маринаду. Залиште на годину в холодильнику і натріть маринадом. Нафаршируйте тушку очищеними часточками апельсинів та залиште на столі ще на 1 годину. Загорніть в рукав і запікайте близько 2 годин у духовці при 200 градусах. Розріжте рукав і допечіть гусака до рум’яної скоринки.