Безперечно, найбільш нешкідливою заправкою для салату є оливкова олія або ж рослинне. Як для шлунково-кишкового тракту, так і для ваги. Безумовно, навіть 15% сметана корисніше, ніж майонез, особливо, коли справа стосується калорійності майонезу «Провансаль», найбільш часто купується росіянами. Але незважаючи на те, що цей продукт не вітається ні в одній системі харчування, орієнтованої на схуднення і підтримання фігури, він залишається популярним як мінімум в святкові дні. Адже вже складно уявити новорічний стіл середньостатистичного росіянина без оселедця під шубою і Олів’є, а будь-який інший святковий набір страв – без картоплі з куркою і різноманітних салатів. І у всіх цих стравах майонез грає одну з ключових ролей.
Майонез без масла
Рецепт домашнього дієтичного майонезу цілком може виключити головне джерело калорій – рослинна олія (100 г жиру містить близько 900 ккал). Отже, щоб приготувати по-справжньому дієтичний соус, візьміть варений жовток (1 шт.), Близько 1 ч.л. гірчиці, 100 г рідкого сиру.
Розімніть жовток, додайте гірчицю і добре розітріть їх. Потім маленькими порціями додайте рідкий сирок і збийте до отримання абсолютно однорідної маси. Посоліть і приправте соус до смаку.
Рецепт дієтичного майонезу в домашніх умовах
Особливістю рецепта є те, що якщо замінити хоч один з інгредієнтів, то буде, безумовно, смачно, можливо, і менш калорійне, але цей соус перестане бути майонезом.
Для його створення знадобляться самі звичайні продукти, які використовуються щодня в традиційному меню середньостатистичної сім’ї. Важливо, щоб яйця були свіжими, і купувати слід у перевіреного постачальника, адже вони використовуються в сирому вигляді. Масло бажано вибрати рафінована, без запаху. Оливкова олія першого віджиму буде гірчити. Можна взяти два жовтки замість одного яйця, тоді соус вийде ситніше, а колір красивіше.
Майонез зі сметани
Для приготування соусу візьміть рафіновану рослинну олію (80 мл) і нежирну сметану (буде потрібно 250 г даного продукту). Для додання смаку використовуйте мед (небагато), 0.5 ч.л. гірчиці і сік лимона (близько 1 ст.л.). Також візьміть сіль, куркуму, мелений перець і 1 ч.л. яблучного оцту.
З’єднайте сметану з лимонним соком, залиште на 15 хвилин. Потім додайте приправи, мед, яблучний оцет і гірчицю. Збиваючи суміш віночком, тонкою цівкою влийте масло. Готовий соус поставте в холодильник.
Як готувати дієтичний майонез?
- Змішайте в чашці блендера всі інгредієнти.
- Додайте 1 або 2 ч.ложки лимонного соку. Орієнтуйтеся на свій смак.
- Замість рожевої гімалайської, в ідеалі підійде чорна сіль. Вона додасть майонезу яєчний присмак.
- Гірчиця. Шукайте продукт без добавок.
- Додавайте свіжозмелений чорний перець. Він має більш виражений смак і аромат, ніж мелений в пачці.
- В якості підсолоджувача візьміть сироп агави або квітковий мед.
- Тепер занурювальним (важливо!) Блендером збийте суміш всіх інгредієнтів. Знадобиться близько 30 секунд роботи. І майонез готовий!
Самий низькокалорійний рецепт: з йогурту
Як зробити знежирений майонез, тобто такий, де калорій буде мінімум?
Самий низькокалорійний варіант – з йогурту без яєць.
Йогурт беремо без добавок, натуральний, з низьким вмістом жиру або ж робимо самі (тут рецепт).
Соус чимось схожий на дзадзики, але смак у нього і консистенція зовсім інші.
Харчова цінність на 100 г:
- Калорії: 92.9
- Білки: 4
- жири 0,5
- Вуглеводи: 4
Що знадобиться:
- йогурт – 200 мл
- гірчиця домашня – 1-2 ч.л.
- зелень кропу – 1 пучок
- сіль – щіпка.
Приготування покроково:
- Зелень дрібно порізати.
- За допомогою блендера збити йогурт, додавши в нього гірчицю і сіль. Відправити туди зелень.
- Майонез з йогурту дієтичний готовий! Можна подавати до столу!