Інгредієнти:
- на 1 літрову банку – 500-600 г помідорів
- Розсіл:
- на 1 л води-
- соль-2 ст. л (без гірки),
- цукор-3 ст.л. (Хто любить солодкі помідори можна 4-5 ст.л.)
- 1-2 г (0.5 ч.л.) лимонної кислоти або 1/4 ст. 9% оцту,
- гілочка кропу з насінням,
- листя вишні та чорної смородини,
- чорний і запашний перець,
- гвоздика,
- кориця на кінчику ножа або якщо не любите корицю – часточка часнику.
Рецепт приготування маринованих помідорів на зиму:
Для консервування відбираємо стиглі, з хорошою забарвленням, щільні і однакові за розміром помідори.
Консервувати можна зі шкіркою і без шкірки. В цьому випадку помідори обшпарюємо окропом і, остудивши холодною водою, шкірку знімаємо. Помідори з шкіркою наколюємо в області плодоніжки.
У каструлю з киплячою водою кладемо сіль, цукор, зелень і спеції. Кип’ятимо 3 хвилини, проціджуємо. Додаємо лимонну кислоту і ще раз доводимо до кипіння.
Підготовлені помідори і часник щільно розкладаємо по банках і заливаємо окропом.
Витримуємо 5-10 хв, воду замінюємо свіжої киплячою водою і витримуємо той же час.
Втретє в банку кладемо 2-3 зубки часнику, порізаного на часточки, заливаємо киплячим розсолом і відразу закочує. (Триразова заливка)
Банки вкутуємо в ковдру в перевернутому догори дном вигляді (для додаткового прогрівання кришок) і залишаємо до повного охолодження банок.
Якщо помідори не дуже великі, то достатньо однієї заливки водою і потім розсолом.