Щедрий вечір 2023 традиційні страви на Старий Новий рік

У ніч із 13 на 14 січня відзначається Старий Новий рік. Це свято східні слов’яни споконвіку називали Щедрим вечором або Щедриком. Він славився рясним частуванням і починав Щедрий тиждень, що триває до Водохреща.

Старий Новий рік дає ще один шанс загадати заповітне бажання, а тим, хто 31-го дотримувався посту, — ще й влаштувати бенкет без жодних обмежень. Які ж страви традиційно подають Щедрого вечора, щоб вечеря була смачною, а рік успішною?

Кутя як символ життя

«Морозе, йди кутю їсти! А влітку не бувай, хвостом не виляй, а то буду лякати! — так запрошували Мороза за стіл у Щедрий вечір, називали кутю Щедра чи Багата кутя, адже основна страва на святковому столі це саме кутя.

Кутя готується з пшеничного, перлового або будь-якої іншої крупи з додаванням горіхів, цукатів і сухофруктів, маку. Кутю щедро поливають медом, цукровим сиропом.

Кутя — символ життя, тому в Щедрий вечір її прагнули зробити максимально багатою і смачною. За традицією кашу ставлять на стіл у великій глибокій мисці і накладають ложкою.

Холодець як символ руху вперед

Холодець зі свинини позначав майбутнє процвітання: вважалося, що свиня риє тільки вперед, а отже, «приріє» до будинку багатство та щастя. Подають холодець із хріном чи гірчицею.

Традиційний холодець можна замінити на заливну — страву. На відміну від холодця, який готується без добавок, що обов’язковий інгридієнт заливного – желатин або агар-агар, завдяки яким і застигає холодець.

Вареники як символ сюрпризів від долі

Важливою частиною святкового столу були вироби з борошна, сиру та яєць:

млинці та рум’яна випічка як символ сонця та благополуччя,
булочки, якими ворожили на заміжжя: до випічки, розкладеної на лавці, підпускали голодного собаку. Чию булочку вона з’їдала першою, та дівчина швидше за всіх і вийде заміж,
Ще одна традиційна страва на Старий Новий рік — вареники, всередині яких ховали сюрпризи-символи. Основна начинка при цьому могла бути будь-якою – сир, м’ясо, картопля.

«Сюрпризи» у варениках та їх значення:

  • Вишня – до успіху,
  • Горіх – до здоров’я,
  • Гриби — до довгого та щасливого життя,
  • Зерно – до багатства,
  • Капуста – до грошей,
  • Карамелька – до кохання,
  • Картопля – до підвищення на роботі,
  • Журавлина – до несподіваних змін у житті,
  • Курага – на радість,
  • Лавровий лист – до слави (кар’єрного зростання),
  • Мед – до здоров’я,
  • Монетка – до грошового року,
  • Морква — до нових знайомств,
  • М’ясо – до благополуччя,
  • Перець – до гострих відчуттів,
  • Рис – до добробуту в будинку,
  • Насіння – до нових плідних планів,
  • Сир – до виграшу,
  • Фундук – до вдалих придбань,
  • Хліб – рік буде ситим, добрим,
  • Яблуко – до заслуженої нагороди.

Як сервірувати стіл?

Але приготування страв – це ще не все, адже потрібно ще оформити стіл в одному стилі та кольоровій гамі. Красиво подати традиційну і смачну їжу допоможуть:

  • готові набори посуду та підібрані в тон страви та салатники , які сформують основу колірного оформлення. А якщо хочеться приділити увагу кожному гостю, можна придбати різні тарілки,
  • підібравши кожну під характер гостя, столові прилади, келихи і склянки – друга за важливістю частина сервірування, адже вони часто привертають до себе увагу і займають значну частину столу,
  • сервірувальні підставки , які ще називають підстановними серветками, підкреслять обрану колірну гаму і доповнять оформлення. Вони бувають паперовими, тканинними, керамічними; використовуються як під гарячі страви, так і під напої,

Святкові дрібниці: свічки в гарних свічниках, шпажки, пробки та трубочки для напоїв, які нададуть святковому столу особливий шарм і, звичайно, новорічні прикраси, які допоможуть створити святкову атмосферу.

Don't Miss! random posts ..