Страв на щедрий вечір які страви готують

Святий вечір в народі називають ще Багатою Кутею на столі повино бути 12 страв основною стравою свят вечора є кутя.

Хочу запропонувати вам рецепти 12 страв які готують на свят вечір в Україні.

Кутя

Рецепт куті з пшениці

  • 2 склянки пшениці
  • 1 стакан маку
  • 100 г меду (або 1/2 склянки цукру)
  • 30 г очищених горіхів
  • 50 г родзинок
  • сіль за смаком

Спосіб приготування куті з пшениці:

Пшеницю перебрати, промити, всипати в окріп, довести до кипіння, відкинути на сито, облити холодною водою, скласти в каструлю або глиняний горщик, знову залити водою і варити до готовності зерен.
Вимити стакан маку, обдати його окропом, а потім холодною водою, потовкти в ступці, поки маса не побіліє, додати мед, можна трохи солі. Додати подрібнені горіхи, ошпарений окропом і відціджені родзинки.

Пироги

Тісто для пирогів:

  • Пшеничне борошно 480 гр.
  • Молоко 250 мл.
  • Сіль 1,5 ч. л.
  • Цукор 2 ч. л.
  • Дріжджі 12 гр.
  • Рослинна олія 3 ст. л.

Приготування:

В глибоку велику тарілку просіюємо все борошно. У ній робимо поглиблення та вливаємо сюди тепле молоко. Трохи вмішуємо до молока борошна.

Додаємо сухі дріжджі, півтори чайні ложечки солі та 2 чайні ложки цукру. Не розмішуючи масу, відставляємо її на 10-15 хвилин убік.

Після цього дріжджова маса збільшилася в обємі і вкрилася бульбашками. Вливаємо сюди 3 столові ложки соняшникової олії.

Замішуємо тісто спочатку ложкою і в тарілці, а потім на робочій поверхні, робочу поверхню посипати борошном.

Замішуємо тісто. Накриваємо його плівкою і залишаємо на 1 годину.

За цей час тісто потрібно обминати хоча б два рази. І вже на цьому етапі воно значно збільшується в обємі і стане еластичним. Через годину тісто з нього можна починати формувати пиріжки.

Начинка для тіста за вашим бажанням може бути і солодка і мясна і овочева.

Курячі рулетики з грибами та сиром

Інгредієнти:

  • Куряче філе 4 шт.
  • Печериці 250 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Сир твердий 100 гр
  • Петрушка 2 гілочки
  • Майонез 2 ст.л.
  • Гірчиця 1 ч. л.
  • Прованські трави 1 ч . л.
  • Яйця 2 шт.
  • Борошно пшеничне 0.3 склянки
  • Сухарі панірувальні 0.5 склянки
  • Сіль 1 ч.л.
  • Перець 0.5 ч.л.

Приготування:

У сковороді нагріти олію. Обсмажити дрібно нарізану цибулю до золотистого світлого кольору. Потім додати нарізані гриби. Смажити все до готовності грибів. За смаком посолити та поперчити. Забрати сковороду з вогню.

Начинку трохи остудити. Додати тертий сир та петрушку. Добре перемішати.

Куряче філе вимити, насухо витерти паперовим рушником. Кожне філе розрізати вздовж навпіл, не дорізаючи до кінця 1 см. Розгорнути книжкою і відбити. М’ясо посолити та поперчити з двох сторін.

Соус: Гірчицю змішати із майонезом, прованськими травами.

Скибочка філе змастити соусом. На край викласти трохи начинки. Акуратно згорнути у щільний рулетик.

Курячі рулети обваляти в борошні, потім занурити у збите яйце і запанувати в мелених сухарях.

Обсмажити в розпеченій олії з усіх боків до рум’яної скоринки. Курячі рулетики з грибами довести до готовності в духовці ще 15-20 хвилин за температури 180 °C.

Котлети з перепелиним яйцем

Інгредієнти:

  • 500 м’ясного фаршу;
  • 200 р білого хліба;
  • 1 цибулина;
  • приблизно 20 перепелиних яєць;
  • 1 ст. л. рослинної олії;
  • сіль, перець за смаком;
  • 1 склянка сметани.

Приготування:

Фарш, зрозуміло, краще брати домашній, лише приготований. Змішуємо його з сіллю та перцем, додаємо розмочений у воді і добре віджатий хліб, ще раз ретельно вимішуємо.

Зварені круто перепелині яйця очищаємо.

Беремо невелику кількість фаршу, формуємо коржик, по центру кладемо яйце, загортаємо в кульку. Викладаємо в глибоку форму для запікання, злегка змащену олією.

Сформовані котлети заливаємо сметаною, змішаною з невеликою кількістю води.

Форму закриваємо листом фольги. Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.
За 10-15 хвилин до готовності котлет знімаємо фольгу, залишаємо страву в духовці для зарум’янювання.

Ну а далі все зрозуміло: подаємо з гарніром, овочами, травами. Смачного!

Салат з млинцями та болгарським перцем

Цей варіант точно можна віднести до багатокомпонентних, причому не тільки в плані складу, але і в плані багатства смакових відтінків.

У магазині для нього треба буде купити:

  • ковбаса напівкопчена – 200 г;
  • перець болгарський – 1 шт.;
  • цибуля – 2 головки середньої величини;
  • майонез та сметана – у рівних кількостях для заправки;
  • соєвий соус – 1 столова ложка;
  • несолодкі млинці – 8 шт.

Приготування:

Цибулю порізати півкільцями, а перець – соломкою. Овочі обсмажити на олії, додавши в процесі обсмажування соєвий соус. Поки овочі остигають, приготуємо млинці за цим рецептом.

Як приготувати млинці з яєць для салату.

Класичний рецепт млинців містить всього три інгредієнти в наступних пропорціях:

  • яйце – 3 шт.;
  • крохмаль – 2.5 чайні ложки;
  • олія – 2-3 чайна ложки.
  • За бажання можна ще додати до смаку солі, перцю та інших спецій.

Спосіб приготування простий. Інгредієнти змішати віночком чи міксером до однорідної консистенції. Сковорідку змастити олією і розігріти на сильному вогні. Потім вогонь зменшити до середнього та вилити на сковороду порцію суміші. Тіста рівномірно розподілити поверхнею жаровні і готувати до появи рум’яної скоринки по краях (приблизно 1 хв.). Млинець перевернути і обсмажити з іншого боку секунд 30. Готові млинці перед додаванням салат потрібно обов’язково остудити.

Щоб зібрати салат, достатньо нарізати ковбасу і млинці соломкою, після чого з’єднати з овочами. Заправити його можна сумішшю майонезу та сметани. За бажання закуску можна додатково посолити і поперчити.

Рулет мясний з грибами

Інгредієнти:

  • Свинна вирізка 600 гр
  • Печериці 200 гр
  • Цибуля 1 шт.
  • Помідори чері 150 гр
  • Перець болгарський 0,5 шт.
  • Вершки 40 мл
  • Цедра апельсина 1 ч.л.
  • Олія оливкова 20 мл
  • Гірчиця 1.5 ст.л
  • Сецебелі соус 1 ст.л
  • Сіль, перець 0,75 ч.л.

Приготування:

Печериці почистити, відрізати ніжку, нарізати на 6 частин.

Помідор черрі розрізати навпіл.

Цибулю нарізати кільцями.

Болгарський перець нарізати соломкою.

На оливковій олії обсмажити цибулю, гриби, болгарський перець і помідори черрі протягом 3-х хвилин. Додати вершки, цедру апельсина, сіль та перець чорний. За хвилину зняти з вогню.

Рулет. Вирізку свиннну розрізати вздовж навпіл, не прорізаючи м’якоть до основи. Розгорнути дві частини в різні боки. Застелити м’ясо харчовою плівкою і відбити пласт товщиною 0,5-1 см, надаючи йому прямокутну форму.

М’ясо поперчити, посолити, змастити соусом сецебелі. Поверх свинини викласти начинку і згорнути в рулет. Перев’язати його кулінарною ниткою, змастити гірчицею, збризкати оливковою олією.

Запікати при температурі 180 градусів протягом 35-40 хвилин.

Хек у духовці

Овочі – чудовий гарнір до риби. І ніхто не забороняє приготувати їх одночасно, причому у фользі. Для рибки з овочами доведеться підкупити:

  • хек свіжий – 1 кг (3-4 тушки);
  • морква – 1-2 шт;
  • помідори – 2-3 шт;
  • цибуля – 2-3 головки;
  • сир – 150 г;
  • майонез – 100 г;
  • рослинна олія – приблизно столова ложка;
  • сіль, приправа для риби – до смаку.

Приготування:

Хек нарізати на порційні шматки. Зрозуміло, тушки мають бути заздалегідь розморожені та підготовлені. Шматочки риби рясно змастити майонезом. На шматочки фольги викласти нарізану половинками кілець цибулю, потім подрібнену на шатківниці морквину і шматочки риби. Зверху накрити кружальцями помідорів. Їх треба посолити, трохи поперчити і збризкати олією. Загорнути фольгу, укласти отримані формочки з рибою і овочами на деко і запікати при температурі 180-200°C. Тримати хек у духовці треба близько 25 хвилин. Потім дістати лист, обережно розгорнути фольгу і посипати майже готову страву натертим на середній тертці сиром. Знову відправити лист у духову шафу ще хвилин на 5. Коли сир розплавиться, можна виймати блюдо з духовки і нести на стіл.

Гусак у духовці

Гусак у рукаві виходить максимально ніжним та соковитим.

Інгредієнти:

  • 1 гусак,
  • 3 зубчики часнику,
  • 3 ст.л. оливкової олії,
  • спеції.

Приготування:

Змішайте оливкову олію, часник і спеції, і натріть очищену тушку гусака. Загорніть її в рукав, приберіть на пару годинників в холодильник приблизно на 2 а то і більше,  і запікайте 1,5-2 години в духовці при 180 градусах.

Скумбрія маринована

Найкращий маринад для скумбрії всього одна доба і скумбрія готова пробуйте не пожалієте.

Інгредієнти:

  • скумбрія – 2 шт.
  • вода – 0.5 л.
  • сіль – 2 ст.л.
  • цукор – 1 ст.л.
  • гірчиця в зернах – 1 ст.л.
  • олія – 1 ст.л.
  • гвоздика – 2 шт.
  • коріандер – 0.5 ч.л.
  • чорний перець горошком – 0.5 ч.л.
  • лавровий листок – 1 шт.

Приготування:

Скумбрію очищаємо промиваємо ріжемо на кусочки.

Далі готуємо маринад для скумбрії, всі інгредієнти з’єднуємо ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, кипятимо 1 хвилину, остудити маринад для скумбрії.

Холодним маринадом заливаємо скумбрію, ставимо в холодильник на 1 добу.

Оселедець під шубою

Інгредієнти:

  • Оселедець пряного посолу – 1 шт. (Приблизно 400 грам).
  • Картопля – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибулина – 1шт.
  • Буряк – 1 шт.
  • Жовтки яєчні – 2-3 шт.
  • Майонез домашній – 3-4 столові ложки.

Приготування:

Відварити до готовності всі овочі, крім цибулі. Готуватися вони будуть близько 1 години, залежно від розміру. Тому тим часом займемося оселедцем очистити оселедецьвсередині а також від кісток на шкіри, і промити. Філе потрібно нарізати на маленькі квадратики. Смачний оселедець під шубою матиме насичений смак, якщо сам оселедець буде не надто дрібно нарізаний. Цибулю нарізаємо такими ж невеликими кубиками.

Візьміть оселедець, на низ якої викладете шар оселедця (хоча практичніше перший шар робити з картоплі, тоді салат не розсипатиметься з виделки, але в класичному рецепті перший шар – оселедець).

Потім – цибуля. Потім на великій тертці натирається картопля, змащується майонезом. На тій же частині терки натираємо моркву, а потім буряки, промазуємо майонезом.

Залишимо просочитися, а через кілька годин, коли оселедець під шубою став соковитим, притрусимо натертими на дрібній тертці жовтками. Жовтки підсохнуть і стануть не гарними, а так, перед подачею вони будуть жовтенькі і нададуть свій особливий смак.

Рулет з лаваша

Інгредієнти:

  • 3 листи тонкого вірменського лаваша;
  • 1 банка консервованої сардини;
  • 4 зварених круто яйця;
  • 200 г твердого сиру;
  • 200 г. сиру  плавленого
  • зелень до смаку.

Приготування:

Взагалі нам знадобиться три аркуші лаваша, але в мене цього разу був якийсь неформальний лаваш, мені для зручності довелося його розрізати навпіл. Ви орієнтуйтеся на те, що у вас має бути три (ну, або кратне трьома) шматка лаваша, які ви зручно повернете в рулет. Отже, один шматок лаваша викладаємо перед собою, змащуємо його третиною плавленого сиру. Сир, до речі, можна замінити на майонез — іноді для здешевлення страви я так і роблю.

Поступово розподіляємо рибні консерви. Кісточки я прибираю

Присипаємо дрібно нарізаною зеленню.

І згортаємо в щільний рулет

Беремо наступний лист лаваша, змащуємо третиною сиру. Поверх натираємо яйця.

На край цього шматка лаваша кладемо згорнутий у рулет лаваш із рибою, згортаємо в новий рулет.

Третій шматок лаваша. Змащуємо сиром, що залишився, зверху натираємо твердий сир.

На край кладемо рулет з рибою та яйцем, згортаємо в новий рулет.

Загортаємо у харчову плівку, прибираємо на 2-5 годин у холодильник. Нарізаємо та подаємо! Смачного!

Торт новорічний без випічки

Взагалі ж для новорічного торта потрібно підготувати:

  • 350 г печива;
  • 400 г сиру;
  • 200 г сметани;
  • 150 г вершкового масла;
  • 100 г цукру.

Приготування:

Вершкове масло розм’якшити і перетерти з цукром. В іншому посуді трохи збити сир разом зі сметаною. Потім з’єднати обидві маси, збивши блендер до отримання однорідної кремової структури.

Далі все просто. Будь-яку прямокутну форму для випікання застелити пергаментом і викласти шар з кількох печива. Його слід рівномірно промазати кремом та викласти наступний шар печива, який теж промазати кремом. Останній шар печива кремом промазувати не слід.

Підготовлений торт прикрити харчовою плівкою та відправити на 2 години на холодильник. Потім викласти готовий новорічний десерт на блюдо, промазати збоку і зверху кремом, що залишився, і прикрасити за бажанням, наприклад: обсипати розтовченим печивом і шматочками шоколаду.

Як ви оцінюєте цей рецепт,

Оцініть цей рецепт

Відгуки користувачів 0 / 5. Всього оцінок: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Don't Miss! random posts ..