Інгредієнти:
- сир моцарелла 200 г
- борошно 0,5 склянки
- батон або білий хліб (учорашній) 1/2 шт
- олія для фритюру
Для лізону:
- яйця 2-3 шт
- молоко 2 ст.л.
- сіль
- свіжомелений перець
Приготування:
Порада. Для сирних кульок можна використовувати будь-який вид моцарели. Добре, якщо є можливість придбати міні або бебі-моцарелу (у цьому випадку кульки моцарели смажаться цілими). Також підійдуть більші голівки моцарели в заливці (або у вакуумній упаковці без заливки) – сир потрібно нарізати великими кубиками.
Моцареллу відкинути на друшляк і дати добре стекти заливці.
Порада. Сирні кульки обсмажуються у фритюрі дуже швидко і щоб сир встиг добре прогрітися всередині, і зарум’янитися зовні – моцарелу потрібно заздалегідь дістати з холодильника, і дати нагрітися до кімнатної температури.
Промокнути кульки (або кубики) сиру паперовими рушниками, щоб видалити вологу, що залишилася.
Приготувати лізон.
У мисці з’єднати яйця з молоком, сіллю, перцем і збовтати віночком до однорідності.
З батона зрізати кірки.
Нарізати кубиками батон або розламати на шматочки і подрібнити в блендері в дрібну крихту.
Порада. Замість батона можна взяти готові панірувальні сухарі, але з хлібними крихтами вийде набагато смачніше.
У миску просіяти борошно і обкатати в ньому кульки моцарелли.
Потім занурити в лізон.
Обкатати в хлібних крихтах.
Знову занурити в лізон і ще раз обкатати у хлібних крихтах.
Порада. Для сирних кульок робиться подвійне панування, щоб сік не витікав назовні, інакше розпечена олія для фритюру “стрілятиме”.
У сильно розігріту олію для фритюру опускати кульки і обсмажувати до зарум’янювання.
Порада. Сирні кульки смажаться дуже швидко від 15 до 40 секунд. Час смаження залежить від температури олії. Кульки краще смажити невеликими порціями, щоб вільно плавали в маслі. Також при завантаженні великої порції температура масла швидко знижується.
Готові сирні кульки вийняти ложкою з отворами або шумівкою, намагаючись, щоб стікло якомога більше олії.
Викласти на паперові рушники, щоб увібрала зайву олію.
Подавати сирні кульки відразу після приготування, зі свіжими овочами та зеленню.