Для рецепту вам знадобиться:
- молоко – 250мл
- борошно – 500г
- дріжджі свіжі – 35г
- масло вершкове – 70г
- цукор – 50г
- сіль – щіпка
- яйце – 1 шт.
- жовток – 1 шт.
- родзинки (без кісточок) – 200г
- цукрова пудра – 3 ст.л.
- кунжут – 1 ст.л.
Рецепт приготування:
Приготувати опару: борошно (2/3 частини від зазначеного в рецепті) просіяти в миску, в центрі зробити поглиблення, в яке розкришити дріжджі, влити тепле молоко і розмішувати, поки дріжджі не розчиняться. Тісто посипати борошном, накрити серветкою і поставити в тепле місце приблизно на 30 хвилин. Перемішати тісто і залишити для підйому ще раз.
Масло вершкове розтопити на водяній бані. У теплу (не гарячу!) Масло наточити цукор, сіль, трохи збите яйце і жовток. Додати цю суміш в опару, перемішати.
Ізюм промити, потім обсушити і присипати борошном. Додати родзинки в тісто.
Додати в тісто решту борошна і вимішувати, поки воно перестане прилипати до стінок миски. Тісто має бути гладким. Якщо є необхідність, додайте в тісто борошно. Зробити з тіста кулю, присипати його борошном, накрити серветкою і дати підійти при кімнатній температурі протягом 30 хвилин. Тісто має збільшиться в об’ємі вдвічі. З тіста зробити 6-8 однакових кульок. У змащену маслом круглу форму (краще використовувати роз’ємну форму діаметром 24 см) 1 кулька покласти в форму, інші укласти навколо нього.
У кульках зробити поглиблення, в які вкласти змащені маслом кульки з фольги (в центр цієї кульки можна покласти щось важко, ми брали камінці). Залишити тісто для підйому на 20 хвилин, після чого змастити тісто яйцем і поставити випікатися.
Гарячий пиріг полити розтопленою цукровою пудрою і посипати кунжутом.
Випікати пиріг при 180 градусах приблизно 40 хвилин. З готового пирога витягти алюмінієві кульки.