Як пофарбувати яйця натуральними барвниками

Пропонуємо прості та корисні поради,

завдяки яким колір шкаралупи буде рівномірним та більш насиченим.

  1. Після вийняття вже забарвлених яєць із ємності, де вони варилися, яйця не можна терти рушником із зусиллям.
  2. Їх слід промити, потримавши під струменем теплої води, акуратно просушити серветкою або паперовим рушником.
  3. Щоб яйця не розтріскувалися при фарбуванні, вони не повинні бути холодними (з холодильника), їх слід потримати кілька годин при кімнатній температурі і перед забарвленням вимити в теплій воді.
  4. Краще відварювати яйця у товстостінній каструлі – це вбереже яйця від розтріскування.
  5. Яйця слід повільно довести до кипіння і варити далі при мінімальному кипінні.
  6. Після фарбування можна протерти яйця олією, тоді вони придбають приголомшливий блиск.
  7. Якщо після фарбування поставити яйця в цьому ж відварі на всю ніч у холодильник, то забарвлення шкаралупи буде яскравішим.

Натуральні безпечні барвники – це фрукти та овочі, трави та листя, що мають пігмент, який може пофарбувати великодні яйця.

Прихильники природного фарбування використовують для цих цілей:

  • лушпиння цибулі,
  • буряк,
  • червону капусту,
  • шпинат,
  • червоний перець,
  • куркуму,
  • сафлор,
  • відвар шипшини,
  • зелений чай,
  • кава,
  • ягоди чорниці.

Фарбувати можна і в процесі варіння, додаючи фарбуючі інгредієнти у воду (вода повинна повністю покривати яйця), а можна і пофарбувати вже варені яйця, тоді спочатку потрібно зробити розчин, що фарбує (прокип’ятити з водою барвні овочі, фрукти або спецію), а після — пофарбувати у ньому яйце (мінімальний час фарбування 30 хвилин, але можна протримати і всю ніч).

Жовтий колір

Жовтий колір яєць виходить у тому випадку, якщо відварити їх у воді з додаванням лушпиння цибулі, моркви, насіння кмину або ромашки. Інтенсивніший колір виходить на жовтих або коричневих яйцях. Ромашка дає ніжний жовтий колір, її можна відварити і процідити або варити яйця разом із пакетиками аптечної ромашки.

Приклад 1: Куркуму варити 15 хвилин у воді і тоді занурити яйця і проварити 5-7хв.

Приклад 2: Для приготування барвника потрібно взяти 1 літр води, по 3 столові ложки порошку куркуми та тертої моркви, варити 30 хвилин потів в цю суміш занурити яйця і проварити 5-7хв.

Помаранчевий колір

Помаранчевий колір яєць – сік апельсинової цедри, сік мандаринової цедри, паприка, сік червоної моркви.

Приклад 1: 4 ст. ложок паприки потрібно варити 30 хвилин в каструлі зі склянкою води, після цього помістити у відвар яйця і проварити 5-7хв.

Приклад 2: Замочити зварені гарячі яйця в морквяному соку з додаванням куркуми (довільні пропорції і залежать від того, який відтінок вам більше подобається).

Коричневий колір

Коричневий – Березове листя, чорний чай, кава. Необхідно заварити міцну каву або чай і відварити в ній яйця 5-7хв.

Червоно-цегляний – Цибулеве лушпиння.

Приклад: На 3 літроводи потрібно взяти 4 склянки лушпиння цибулі і кип’ятити протягом години. Чим більше цибулиння, тим більш насиченим вийде барвник. Закладаємо яйця та відварюємо в отриманому барвнику 5-7хв. Для отримання лілового відтінку потрібно зробити все те ж саме зі шкіркою червоної цибулі.

Червоний колір

Червоний, червонувато-малиновий – відвар кори вишні чи гілок вишні.

Приклад: Відварити кору або гілочки вишні, дати настоятися кілька годин (краще проварити і залишити на ніч), обов’язково процідити, варити яйця в цьому настої. Якщо відвар кори вишні зробити слабким, відповідно яйця забарвляться на рожевий відтінок.

Рожевий колір

Рожеві та бузкові відтінки – Чорниця, брусниця, журавлина (заморожені або у вигляді соку), малина, смородина, вишня, червонокачанна капуста. У соку можна замочити варені яйця.

Зелений колір

Зелений – Сушений шпинат, петрушка, кропива, плющ, відвар чорниці

Приклад 1: На 2-3 яйця і 0,5 літра води візьміть приблизно жменю сушеної мати-й-мачухи, папороті-орляка або морквяного бадилля.

Приклад 2: Відварити яйця з сушеної кропиви (на літр води 3 ст л подрібненої кропиви).

Приклад 3: Для отримання зеленого відтінку яєць можна використовувати свіже чорничне отвір. На 1л відвару чорниці – 2-3 повні чайні ложки порошку куркуми. Куркуму, щоб уникнути появи грудок, попередньо розтерти з водою в невеликому посуді і лише потім помістити у відвар чорниці.

Приклад 4: Шпинат дрібно нарізаємо (заморожений теж годиться), заливаємо з водою, щоб покрила. Варимо 30 хвилин і даємо охолонути.

Синій колір

Блакитний, фіолетовий — Чорниця, брусниця чи лохина (ягода має бути замороженою з минулого року), ягоди бузини , листя червонокачанної капусти — відвар буде червоним, але яйця забарвляться у синій колір.

Приклад: На 0,5 літра води взяти 2 невеликі головки червонокачанної капусти і 6 ст л 9% оцту. Капусту дрібно нарізати, залити гарячою водою, додати оцет. У цей склад завантажити зварені яйця та залишити на пару годин. Для більш глибокого кольору яйця краще залишити на ніч.

Як ви оцінюєте цей рецепт,

Оцініть цей рецепт

Відгуки користувачів 0 / 5. Всього оцінок: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Don't Miss! random posts ..