12 пісних страв на різдво що готують на пісну вечерю

Святвечір – це переддень Різдва, який православні християни відзначають у ніч із 6 на 7 січня. В Україні пісна вечеря на Святвечір, 6 січня, супроводжується багатьма традиціями та обрядами.

На столі має бути 12 страв – на честь 12 апостолів. Всі страви повинні бути пісними, серед яких обов’язково мають бути: кутя, страви з капусти та гороху, риба, каша, випічка та узвар. Вважається, що першим у Святвечір потрібно спробувати кутю з медом та горіхами – це приверне у ваше життя здоров’я, щастя та удачу. Якщо ви дотримуєтеся традиції чи постите , ми розповімо вам, які ж дванадцять пісних страв можна приготувати напередодні Різдва у Святвечір.

1. Кутя

Кутя – це головна з 12 різдвяних страв Святого вечора.

Вік рецепту куті можна вимірювати століттями. Наші пращури вірили, що починаючи трапезу з куті, люди таким чином дбали про душі померлих.

Вважалося, що в той момент, коли людина їсть пшеничні зерна з медовою водою, душі в потойбіччя також відчувають насолоду і радість.

Основа куті – пшениця, ячмінь або рис. Заправляють злаки тертим маком, горіхами, медом та узваром.

 

2. Узвар

Узвар – це традиційний напій у Святий вечір. Його приготування не займе багато часу. Ретельно промиті сухофрукти: яблука, груші, чорнослив, курагу, родзинки залити окропом і варити 15-20 хвилин.

Дати настоятися протягом кількох годин. Ще теплий узвар підсолодити медом або цукром.

3. Вінегрет

Вінегрет – салат із овочів, який асоціюється у нас із зимою. Готують вінегрет з вареного буряка, солоних огірків, вареної квасолі, моркви та картоплі. У деяких випадках у вінегрет на Різдво господині додають квашену капусту, але це вже справа вашого смаку.

4. Голубці

Голубці – це одна з найулюбленіших 12 страв на Різдво у багатьох українців. У капустяні листи загорталися пшенична, гречана або рисова каші, а також терта картопля з грибами або смаженою цибулею. Найсмачніше є голубці з грибною підливою. Листи капусти символізують продовження роду (недарма дітей «знаходили» у капусті)

5. Запечені яблука

Десерт на Святвечір досить простий, але дуже смачний і неймовірно корисний – запечені яблука з медом, горіхами та сухофруктами.

У печених яблуках міститься багато пектинів – речовин, які поглинають холестерин і тим самим знижують ризик атеросклерозу.

Горіхи зміцнюють імунітет, що взимку дуже до речі, знижують рівень холестерину та рівень цукру в крові, покращують обмін речовин, травлення та апетит.

6. Вареники

Вареники – символізують достаток. І це, мабуть, ще одна улюблена страва в українців. Але у Святвечір їх готують із пісного тіста з різними начинками: з тушкованою квашеною капустою, з капустою та грибами, з картоплею та грибами, з квасолею, а також вишнями, маком та яблуками.

7. Страви з картоплі

Картопля можна просто відварити та заправити часниковим соусом. Або приготувати драники (деруни), але не додавати яйця. Подавати із грибною підливою.

8. Борщ

Пісний борщ на Різдво відрізняється від того, що готують його на овочевому бульйоні замість м’ясного. А для ситності до борщу можна додати квасолю.

9. Страви з капусти

У Святвечір готують страви зі свіжої та квашеної капусти. Традиційна страва – капуста, тушкована з грибами. Більш сучасні страви – салати з капусти. Традиційну білокачанну капусту можна замінити червонокачанною.

10. Рагу з овочів

Це можуть бути будь-які овочі: картопля, цибуля, морква, капуста, кабачок, баклажан, горох, гриби. Поєднання цілком і повністю залежить від ваших уподобань: картопля з морквою та баклажанами або капуста з грибами. Щоб приготувати тушковані овочі, все потрібно порізати кубиками, і помістити в глибоку сковороду або каструлю з товстими стінками, додавши трохи олії. Закрити кришкою та поставити на невеликий вогонь. Томити 40 хвилин. Ближче до кінця можна додати томатний сік або пасту.

11. Солоні огірки

Не забудьте поставити на святковий стіл смачні домашні соління. Вони чудово доповнять будь-яку страву на вашому столі. На різдвяному столі можуть бути засолені гриби, мариновані огірки/помідори або квашена капуста з журавлиною.

12. Млинці або налистники

Налисники – це тонкі млинці з начинкою. Тісто для пісних глистів готують на воді. Начинка для солоних млинців – смажені гриби з цибулею, а для солодких – сухофрукти з медом чи варення.

Як ви оцінюєте цей рецепт,

Оцініть цей рецепт

Відгуки користувачів 0 / 5. Всього оцінок: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Don't Miss! random posts ..