[vc_row][vc_column][vc_column_text]Зустрічаємо ми Різдво в Піст. Навіть тим, хто зовсім і не думав постити в Новий рік, хочеться відзначити Святий вечір за традиціями. Всього на столі у нас повинно бути 12 страв. Деякі рецепти я пропонувала вам тут , але сьогодні хочу розібрати різдвяне меню докладніше. Звичайно, у кожної господині свої варіанти різдвяного столу, але я запропоную вам свої – раптом сподобаються.
1. Перше і головне блюдо – звичайно, кутя! Але я готую найпростіший варіант – рисову кашу з родзинками, волоськими горіхами і курагою. Можна приправити її медом. Трохи куті треба залишити на столі вночі – для душ померлих.
2. Компот або відвар із сухофруктів (узвар). Кип’ятимо півтора літра води, заливаємо сухофрукти, наполягаємо 4 години. Тому узвар готуємо заздалегідь.
3. Зрозуміло, вінегрет або “Український салат”, якщо ви не дуже любите буряк. Український салат готується дуже просто: відварюємо картоплю, нарізати на кубики, солоні або мариновані огірки нарізаємо на кубики, цибулю нарізаємо півкільцями. Перемішуємо, додаємо кислу капусту, заправляємо олією і оцтом.
4. Бобові – відмінна пісна їжа. Можна приготувати пісні теплі салати з бобових і сочевиці або чилі , а можна зробити дуже швидкий і простий “грузинський” салат з квасолі. Замочену заздалегідь квасолю відварюємо в підсоленій воді до готовності. Зайву воду зливаємо (але, як правило, її не залишається, і квасоля готується в своєму густому соусі). Додаємо роздавлений часник, трохи горіхів, мелений чорний і червоний перець, посипаємо нарізаною кінзою, додаємо олію і оцет.
5. Пиріжки з картоплею чи капустою. Рецептів багато. Можна приготувати пісні пиріжки в духовці або ось такі розкішні пиріжки з капустою , замінивши сироватку на теплу воду. Є ще варіант: пісні пиріжки з квасолею.
6. Пельмені (вареники) з картоплею і смаженою цибулею. Можна ще приготувати вареники з капустою і грибами.
7. Будь-яке блюдо з гарбуза – на ваш смак. Я хочу гарбуз просто обсмажити або наприклад, гарбузовий суп в якості гарячого.
8. Асорті з солінь – будь-які соління, які ви заготовили про запас. Солоні і мариновані гриби, солона капуста з буряком, соління асорті, маринований тёрен, фарширована маринована слива, фаршировані мариновані баклажани, смажені мариновані баклажани.
9. Морквяний салат. Можна зробити будь-який овочевий салат з морквою.
10. Запечена або смажена риба. Це може бути короп або хек , чи морський окунь.
11. Гаряче блюдо. Це можуть бути пісні голубці з гречаною кашею і грибами, або овочеве рагу в горщиках.
12. Пісна пряник, пісний торт або пісне печиво. Але можна запекти яблука з родзинками, горіхами і медом – справжній різдвяний рецепт!
Рецепт різдвяної куті
Веселого свята! З Різдвом!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]