Різдвяна кутя

Це одне з головних страв на Різдво – господиня Різдвяної вечері. З куті починали багату вечерю і Різдвяне гуляння наступного дня. Після Святвечора кутю залишали на ніч на столі – щоб душі померлих предків теж спробували частування.

Основа куті – пшениця, ячмінь або ж рис. У традиційній куті з пшениці міститься комплекс вітамінів В і білок (під час посту організм недоотримує білки тваринного походження, тому їх дефіцит слід компенсувати рослинними білками). Заправляють злаки тертим маком, горіхами, сухофруктами, медом. Ці продукти багаті бета-каротином, вітамінами (В, С, Е, К, РР і іншими) і мікроелементи (калій, магній, кальцій, залізо, марганець).

Рецепт куті з пшениці

  • 2 склянки пшениці
  • 1 стакан маку
  • 100 г меду (або 1/2 склянки цукру)
  • 30 г очищених горіхів
  • 50 г родзинок
  • сіль за смаком

Спосіб приготування куті з пшениці:

Пшеницю перебрати, промити, всипати в окріп, довести до кипіння, відкинути на сито, облити холодною водою, скласти в каструлю або глиняний горщик, знову залити водою і варити до готовності зерен.
Вимити стакан маку, обдати його окропом, а потім холодною водою, потовкти в ступці, поки маса не побіліє, додати мед, можна трохи солі. Додати подрібнені горіхи, ошпарений окропом і відціджені родзинки.

Don't Miss! random posts ..