Як уже всім відомо, наступаючий 2022 рік буде проходити під знаком Тигра. І тому, за сформованою вже традицією, ми стали враховувати цей факт при підготовці до урочистого дня.
Ми намагаємося краще пізнати, що ж чекати нам від майбутнього періоду. Читаємо гороскопи, намагаємося з’ясувати, як Символ наступних 365 днів може вплинути на наше життя. І звичайно ж ми перш за все готуємося до зустрічі свята, враховуючи, що любить Господар Року! Щоб задобрити його, і щоб він допоміг зробити для нас наступний відрізок життя вдалим у всіх відношеннях!
І немає жодної господині чи господаря, який би не поставив собі питання «Що приготувати на святковий стіл?» Адже питання це, аж ніяк не риторичне. Всі ми 30, 31 грудня одягнемо фартухи і надовго розташуємося на своїй кухні. Адже треба встигнути приготувати і закуски, і салати, і основні блюда, і десерти.
А для того, щоб нічого не забути, і не приготувати нічого зайвого, треба заздалегідь скласти меню. Воно допоможе спланувати, що необхідно купити. Те, що може довго зберігатися, придбати заздалегідь, а швидкопсувні продукти купити вже напередодні.
На святковий стіл ми зазвичай готуємо кілька різних варіантів закусок, виставляємо м’ясні, рибні та овочеві тарілки, готуємо два-три салату, одне основне гаряче блюдо і десерт, це може бути торт, мус, желе, суфле. Часто печуться пироги, ліпляться і варяться пельмені. Також на стіл подаються алкогольні та безалкогольні коктейлі, міцні напої.
Звичайно ж всі страви в одній статті не охопити, але давайте розглянемо хоча б деякі з них, найсмачніші і красиві.
Закуски для святкового новорічного столу
У свято завжди хочеться приготувати все найкраще, з того, що знаєш і вмієш. Але 31 грудня завжди так швидкоплинний: потрібно переробити масу справ, привітати всіх друзів і родичів, привести себе і дітей в порядок. Знову ж таки, потрібно створити святкову атмосферу в домі … І звичайно ж, накрити стіл.
І якщо багато салати можна зробити заздалегідь, то ось закусці краще робити прямо напередодні. І тому в пошані прості і швидкі рецепти. З них і почнемо!
Профітролі з вершковим сиром і лососем
Нам знадобиться:
- вершковий сирний сир – 300 гр
- вершки 35% – 50 мл
- слабосоленої лосось – 300 гр
- ікра червона – для прикраси
- кріп – пучок
- сіль, перець чорний мелений за смаком
Приготування:
1. Профітролі можна заздалегідь спекти, а можна придбати вже готові.
2. Вершковий сирний сир можна використовувати марок Hohland або Almette. Збити сир з сиром. Додати подрібнений кріп, трохи залишити для прикраси, сіль і перець за смаком. Збити до однорідного стану.
3. Зрізати верхівки у профитролей. За допомогою кондитерського мішка наповнити їх отриманою сумішшю.
4. Тоненько нарізати лосось (можна використовувати і сьомгу), і згорнути у вигляді трояндочки.
5. Прикрасити закуску червоною рибою, червоною ікрою і зеленню.
Виходить гарна, смачна і швидка закуска, яка неодмінно припаде до смаку вашим гостям.
Цю ж закуску можна приготувати і використовуючи тарталетки. А замість червоної риби їх можна прикрасити вареними креветками.
Мушлі з червоною і чорною ікрою
Нам знадобиться:
- ікра чорна – 0,5 банки
- ікра червона – 0,5 банки
- черепашки великі – 100-150 гр
- огірки, помідори, зелень – для прикраси
Ікра завжди бажана на будь-якому святковому столі. І тому її бажано мати в будь-яких святкових стравах. І ось один з варіантів. Але замість звичайного викладання її на шматочок батона, можна трохи поимпровизировать і подати ікру ось в такому вигляді.
Так як тут все зрозуміло і без слів, то можна не описувати весь процес. Ну зрозуміло ж усім, що черепашки потрібно попередньо відварити, а потім охолодити.
Жульєн з м’ясом і грибами
Ну, який же зимове свято без жульєну. Класичний варіант передбачає його приготування з курячим філе, але ми можемо готувати його і з м’ясом.
Нам знадобиться:
- м’ясо відварне – 500-700 гр.
- печериці свіжі – 250 гр. (Або інші гриби)
- цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
- сир твердих сортів – 150-200 гр.
- масло вершкове – 2 ст. л.
- рослинне масло – 1 ст. ложка
Сирно-сирна паста «Сніговик»
Як же грудень і січень можуть обійтися без улюблених зимових персонажів. Тому готуємо смачну закуску «Сніговик». Такий варіант не залишить байдужими ні дорослих, ні дітей!
Нам знадобиться:
- сир – 150 гр
- плавлений сирок – 1 шт
- яйця варені – 3 шт
- масло вершкове – 50 гр (2,5 ст. ложки)
- майонез – 2 ч. ложки
- волоські горіхи – 1 ст. ложка
- картопля фрі, чорний хліб, сухе печиво і болгарський перець для прикраси
- часник – 1 шт
- кріп – для прикраси
- сіль за смаком
Приготування:
1. Яйця відварити і охолодити. Відокремити білки від жовтків.
2. Жовтки і одну третину охолодженого в морозилці плавленого сирка натерти на дрібній тертці. Горіхи подрібнити за допомогою міксера. Додати майонез і перемішати.
3. Змочити руки у воді і сформувати з желтковой маси кульки.
4. Перетерти через сито сир і залишився сирок, додати подрібнений часник, вершкове масло. Посолити за смаком і перемішати.
5. обліпили сирною масою жовтки і сформувати сніговика.
6. Білки потерти на дрібній тертці. Ними можна додатково обліпити сніговика, а можна викласти на тарілку, зробивши з нього імпровізований сніг.
7. Вирізати з чорного хліба капелюшки. З овочів – очі і рот. Обсмажити картопля фрі і зробити ручки. Прикрасити. Поставити на низ печива.