Святкові закуски сирне фондю

Швейцарський простий у приготуванні гарячий соус до закусок! Фондю є соус, приготований з твердого сиру, розплавленого в білому вині, з додаванням різних спецій, приправи. Після термічної обробки соус стає безалкогольним.

ІНГРЕДІЄНТИ (на 3 порц.):

  • Твердий сир – 0.2 кг
  • Вино біле – 0.1 л
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Мускатний горіх – 1 гр
  • Базилік – 1 гр
  • Батон – 200 гр
  • Часник – 1 шт.

ПРИГОТУВАННЯ:

Приготуємо інгредієнти за списком. Єдиного стандарту в приготуванні сирного фондю немає. Сир можна використовувати будь-який твердий, головне, щоб добре плавився і був свіжим. Набір спецій можна взяти на свій розсуд, часто використовують мускатний горіх, шафран. Твердий сир можна використовувати одного сорту або відразу кілька. Сир натираємо на тертці.

Для приготування фондю потрібно використовувати фондюшницю, що представляє собою вогнетривкий посуд у формі чаші або казанка, на підставці з пальником. Виробників представляє безліч різноманітних моделей, можна вибрати будь-яку за смаком. Для сирного фондю краще використовувати фондюшницю з керамічним посудом, щоб сир не розшаровується під час плавки.

Зубчик часнику чистимо і розрізаємо на дві частини, шматочками часнику натираємо стінки чаші фондюшниці. Вино має бути білим сухим. Міцне спиртне допомагає швидше розплавити сир. Вливаємо в чашу фондюшниці біле вино. Доводимо до кипіння.

Додаємо до вина сир, перемішуємо інгредієнти і продовжуємо розтоплювати, постійно помішуючи лопаткою. Додаємо крохмаль і перемішуємо. Крохмаль потрібен, щоб розплавлена ​​сирна маса стала однорідною по консистенції, що не розшаровувалася. Коли суміш розплавиться і стане більш однорідною, додаємо мускатний горіх, чорний мелений перець і сіль за смаком. Я додала дрібку меленого сухого базиліка, смак у сирною пасти став ще більш приємним і яскравим.

Перемішуємо суміш, поки вона не перетвориться в однорідну масу. Знімаємо миску з вогню. Сир переливаємо в ємність для подачі до столу. Хліб нарізаємо на маленькі шматочки, щоб їх було зручно насаджувати на вилочку для фондю. Замість хліба можна використовувати сухарики, шматочки смажених м’яса, овочів або виноград. Смачного!

Вважається, що перший рецепт фондю придумали альпійські пастухи. Коли вони вирушали пасти овець в гори, брали з собою продукти, які довго не псуються: хліб, сир і вино. Щоб зігрітися, пастухи сир з вином нагрівали в казанку і намазували вариво на хліб. Згодом з простого селянського страви це блюдо перетворилося в фондю – вишукане швейцарське блюдо, яке стало візитною карткою цієї країни.

Як ви оцінюєте цей рецепт,

Оцініть цей рецепт

Відгуки користувачів 0 / 5. Всього оцінок: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Don't Miss! random posts ..