За своїми поживними властивостями, смаку і чудесному аромату джем з плодів і ягід зовсім не поступається хорошому вареню. Варять джем в один прийом, варення ж вариться в кілька прийомів. На відміну від варення плоди в джемі добре розварюють, що сприяє швидкому проникненню цукру в м’якоть, при цьому зберігається їх аромат, колір і смак. Сироп в джемі має желеподібну консистенцію, тому джем не розпливається, але дуже легко розмазується. Варять джем при безперервному помішуванні дерев’яною або з нержавіючої сталі ложкою. Коли маса закипить і цукор розчиниться, нагрів слід посилити і стежити за рівномірним кипінням. Варка повинна тривати не більше 30-40 хвилин з моменту закипання маси. Готовність джему визначають по які розтікається краплі на тарілці або по струмку з ложки у вигляді тягнеться нитки. Крапля не розпливається, а швидко і сильно густіє.
Інгредієнти:
- малина – 1 кг
- цукор – 1,4 кг
- вода – 3 склянки
- лимонна кислота – 1 чайна ложка
- желатін – 4 грами
Приготування:
- Ягоди залити цукровим сиропом, приготованим з розрахунку 1.4 кг цукру і 3 склянки води на 1 кг ягід. Підігріти до кипіння і варити, чи не помішуючи, щоб не пом’яти ягоди 15 хвилин, потім вогонь посилити і варити до готовності.
- За 2-3 хвилини до кінця варіння, додати 1 чайну ложку лимонної кислоти і розчинений у воді желатін. Спливлі зернятка зняти шумівкою.
Спосіб 2.
- Ягоди пересипати в миску з цукром. На 1 кг ягід 1.4 кг цукру. Влити 1.5 склянки води, поставити на слабкий вогонь, довести до кипіння. Через 15 хвилин вогонь посилити до помірного кипіння і варити до готовності, знімаючи піну. В кінці варіння додати розчинених 4 г. желатіну і 1 чайну ложку лимонної кислоти.
- Готовий джем розкласти в банки і закрити.