Полуниця з’являється на початку червня і починає спокушати нас своїм солодким, спокусливим виглядом. Ці ароматні та соковиті фрукти гарантують здоровий і благотворний вплив на наш організм. Вони підтримують боротьбу з багатьма недугами, а також надають освіжаючу дію на шкіру та волосся. Крім того, вони заповнюють дефіцит макро і мікроелементів. Тому дивуватися таким фруктам не варто, адже, вживаючи їх, ми тільки придбаємо здоров’я та зовнішній вигляд 🙂
Полуниця є джерелом вітамінів А, В1, В2, В6, С, Е, К, РР, кальцію, фосфору, заліза, магнію, марганцю, калію, натрію, заліза, цинку, міді, селену, фолієвої кислоти та пантотенової кислоти. А завдяки цінній кількості вітамінно-мінеральних інгредієнтів і низькій калорійності (100 грам полуниці містять лише 40 калорій), вони є частим компонентом дієт для схуднення .
Цінні властивості полуниці:
- покращують обмін речовин;
- підтримують роботу серця;
- очистити кишечник від залишків їжі;
- зміцнити наш організм;
- позитивно впливають на природну бактеріальну флору;
- захист від анемії;
- зниження рівня холестерину і тиску;
- є кровотворними;
- захистити від раку;
- позитивно впливають на стан шкіри і волосся;
- зміцнити зуби і кістки;
- допомагають очистити зуби від нальоту;
- полегшити запалення ясен;
- поліпшити роботу м’язів;
- регулюють виділення жовчі;
- надають детоксикуючу та очищувальну дію на наш організм;
- регулюють оксигенацію крові;
- розкислення організму;
- забезпечують відчуття ситості;
- знижують кислотність сечі;
- вони зволожують наше тіло;
- полегшують засинання;
- прискорити спалювання жиру;
- містять сполуки з бактерицидною дією;
- мають протидіарейну дію;
- допомагає перетравлювати солодощі та важку їжу (подається з натуральним пісним йогуртом).
В основному рекомендують полуницю:
- людям з проблемами травлення;
- люди з інфекціями сечовивідних шляхів;
- людям з сечокам’яною і жовчнокам’яною хворобою;
- людям із захворюваннями печінки;
- людям з проблемами нирок;
- людям, які страждають на артрит і ревматизм;
- людям, які мають проблеми з перетравленням білків;
- людям, яким слід зменшити масу тіла;
- людям, які страждають подагрою;
- людям, які страждають запорами;
- людям, які страждають безсонням;
- діабетикам, тому що в них містяться легкозасвоювані цукру (глюкоза і фруктоза) в невеликій кількості;
- в раціоні жінок, через високий вміст заліза.
Увага! Полуниця викликає алергію
Однак не всім можна їсти полуницю, оскільки ці фрукти часто викликають сенсибілізацію (особливо їх надмірне споживання). Харчова алергія проявляється різними видами кропив’янки, які є наслідком надмірного вироблення гістаміну в організмі. Зазвичай йому піддаються діти , але це може виникнути і у дорослих. У дітей кропив’янка зазвичай з’являється на животі, спині, колінах і ліктях. Кропив’янка може супроводжуватися болісною діареєю. Тому маленьким дітям, вагітним жінкам, годуючим мамам і людям зі схильністю до алергії слід вводити їх в раціон поступово.
Людям, які страждають на алергію, і тим, у кого виявлена підвищена чутливість до саліцилатів, слід виключити полуницю зі свого раціону на кілька років, а потім спробувати їсти її з вершками, які заспокоюють алергени.
Що можна зробити з полуниці?
Полуниця придатна для безпосереднього вживання. Найкраще, якщо їх їсти на голодний шлунок. З них можна готувати коктейлі, десерти (з вершками або йогуртом), сорбети, фруктові салати та вареники. Вони є ідеальним доповненням до сиру, каш, млинців та омлетів. Вони є прекрасним декоративним елементом тортів, тістечок, морозива, желе та закусок. Їх переробляють на варення, джеми, мармелад, желе, компоти та соки. З них також виготовляють настоянки, вина та лікери.
Їх також можна заморозити. Це найкращий спосіб збереження цих фруктів, оскільки втрата вітамінів мінімальна в порівнянні зі свіжими фруктами . З іншого боку, у випадку з домашніми консервами харчова цінність не дуже висока, оскільки при нагріванні значна частина інгредієнтів руйнується.
З іншого боку, листя полуниці можна сушити для чаю . Цей настій з листя і квіток суниці можна використовувати при застуді . Також можна робити компреси з гарячого листя суниці і використовувати їх для загоєння ран і виразок на шкірі.
Полуниця швидко псується…
Полуниця, на жаль, нестійкі плоди, тому що швидко пліснявіє і бродить, а також непридатна до вживання, оскільки містить отруйні речовини. Тому, купуючи їх, їх потрібно використовувати або обробляти досить швидко . Найкраще їсти їх в той же день або через день після покупки.
Купуючи їх, варто звернути увагу на зовнішній вигляд, чи стиглі вони – адже тоді вони найсолодші і чи не ушкоджені (бо, наприклад, зім’явшись, вони швидше псуються). Якщо у нас є вибір, то варто купувати вітчизняну полуницю, оскільки імпортна полуниця, незважаючи на більш апетитний вигляд, має слабший смак і вважається менш корисною.
Коли настає сезон дощів, коли полуниця дозріває, полуниця не має звичайного насиченого смаку. Збирати полуницю варто в сонячний день разом з плодоніжками, тому що тоді вона не втрачає цінного соку . А зібрані, не до кінця почервонілі й залишені в прохолодному темному місці, наступного дня придбають неповторний соковитий колір.
Перед вживанням полуницю потрібно промити під проточною водою , щоб позбутися хвороботворних бактерій або пестицидів з добрив, які можуть бути шкідливими для нашого здоров’я.
Полуниця – це насолода для нашого смаку, але й потужна доза здоров’я , особливо якщо її їсти сирою. Тому до них можна потягнутися жменями, і, мабуть, немає людини, яка б не любила полуницю;) Полуничний божевілля можуть дозволити собі навіть люди, які дбають про фігуру, адже ці фрукти низькокалорійні. Watro, однак, пам’ятайте, що сезон полуниці триває лише кілька тижнів, а потім у нас тільки пресерви…