У ніч із 13 на 14 січня відзначається Старий Новий рік. Це свято східні слов’яни споконвіку називали Щедрим вечором або Щедриком. Він славився рясним частуванням і починав Щедрий тиждень, що триває до Водохреща.
Старий Новий рік дає ще один шанс загадати заповітне бажання, а тим, хто 31-го дотримувався посту, — ще й влаштувати бенкет без жодних обмежень. Які ж страви традиційно подають Щедрого вечора, щоб вечеря була смачною, а рік успішною?
Кутя як символ життя
«Морозе, йди кутю їсти! А влітку не бувай, хвостом не виляй, а то буду лякати! — так запрошували Мороза за стіл у Щедрий вечір, називали кутю Щедра чи Багата кутя, адже основна страва на святковому столі це саме кутя.
Кутя готується з пшеничного, перлового або будь-якої іншої крупи з додаванням горіхів, цукатів і сухофруктів, маку. Кутю щедро поливають медом, цукровим сиропом.
Кутя — символ життя, тому в Щедрий вечір її прагнули зробити максимально багатою і смачною. За традицією кашу ставлять на стіл у великій глибокій мисці і накладають ложкою.
Холодець як символ руху вперед
Холодець зі свинини позначав майбутнє процвітання: вважалося, що свиня риє тільки вперед, а отже, «приріє» до будинку багатство та щастя. Подають холодець із хріном чи гірчицею.
Традиційний холодець можна замінити на заливну — страву. На відміну від холодця, який готується без добавок, що обов’язковий інгридієнт заливного – желатин або агар-агар, завдяки яким і застигає холодець.
Вареники як символ сюрпризів від долі
Важливою частиною святкового столу були вироби з борошна, сиру та яєць:
млинці та рум’яна випічка як символ сонця та благополуччя,
булочки, якими ворожили на заміжжя: до випічки, розкладеної на лавці, підпускали голодного собаку. Чию булочку вона з’їдала першою, та дівчина швидше за всіх і вийде заміж,
Ще одна традиційна страва на Старий Новий рік — вареники, всередині яких ховали сюрпризи-символи. Основна начинка при цьому могла бути будь-якою – сир, м’ясо, картопля.
«Сюрпризи» у варениках та їх значення:
- Вишня – до успіху,
- Горіх – до здоров’я,
- Гриби — до довгого та щасливого життя,
- Зерно – до багатства,
- Капуста – до грошей,
- Карамелька – до кохання,
- Картопля – до підвищення на роботі,
- Журавлина – до несподіваних змін у житті,
- Курага – на радість,
- Лавровий лист – до слави (кар’єрного зростання),
- Мед – до здоров’я,
- Монетка – до грошового року,
- Морква — до нових знайомств,
- М’ясо – до благополуччя,
- Перець – до гострих відчуттів,
- Рис – до добробуту в будинку,
- Насіння – до нових плідних планів,
- Сир – до виграшу,
- Фундук – до вдалих придбань,
- Хліб – рік буде ситим, добрим,
- Яблуко – до заслуженої нагороди.
Як сервірувати стіл?
Але приготування страв – це ще не все, адже потрібно ще оформити стіл в одному стилі та кольоровій гамі. Красиво подати традиційну і смачну їжу допоможуть:
- готові набори посуду та підібрані в тон страви та салатники , які сформують основу колірного оформлення. А якщо хочеться приділити увагу кожному гостю, можна придбати різні тарілки,
- підібравши кожну під характер гостя, столові прилади, келихи і склянки – друга за важливістю частина сервірування, адже вони часто привертають до себе увагу і займають значну частину столу,
- сервірувальні підставки , які ще називають підстановними серветками, підкреслять обрану колірну гаму і доповнять оформлення. Вони бувають паперовими, тканинними, керамічними; використовуються як під гарячі страви, так і під напої,
Святкові дрібниці: свічки в гарних свічниках, шпажки, пробки та трубочки для напоїв, які нададуть святковому столу особливий шарм і, звичайно, новорічні прикраси, які допоможуть створити святкову атмосферу.