Щедрий вечір 2023 традиційні страви на Старий Новий рік

У ніч із 13 на 14 січня відзначається Старий Новий рік. Це свято східні слов’яни споконвіку називали Щедрим вечором або Щедриком. Він славився рясним частуванням і починав Щедрий тиждень, що триває до Водохреща.

Старий Новий рік дає ще один шанс загадати заповітне бажання, а тим, хто 31-го дотримувався посту, — ще й влаштувати бенкет без жодних обмежень. Які ж страви традиційно подають Щедрого вечора, щоб вечеря була смачною, а рік успішною?

Кутя як символ життя

«Морозе, йди кутю їсти! А влітку не бувай, хвостом не виляй, а то буду лякати! — так запрошували Мороза за стіл у Щедрий вечір, називали кутю Щедра чи Багата кутя, адже основна страва на святковому столі це саме кутя.

Кутя готується з пшеничного, перлового або будь-якої іншої крупи з додаванням горіхів, цукатів і сухофруктів, маку. Кутю щедро поливають медом, цукровим сиропом.

Кутя — символ життя, тому в Щедрий вечір її прагнули зробити максимально багатою і смачною. За традицією кашу ставлять на стіл у великій глибокій мисці і накладають ложкою.

Холодець як символ руху вперед

Холодець зі свинини позначав майбутнє процвітання: вважалося, що свиня риє тільки вперед, а отже, «приріє» до будинку багатство та щастя. Подають холодець із хріном чи гірчицею.

Традиційний холодець можна замінити на заливну — страву. На відміну від холодця, який готується без добавок, що обов’язковий інгридієнт заливного – желатин або агар-агар, завдяки яким і застигає холодець.

Вареники як символ сюрпризів від долі

Важливою частиною святкового столу були вироби з борошна, сиру та яєць:

млинці та рум’яна випічка як символ сонця та благополуччя,
булочки, якими ворожили на заміжжя: до випічки, розкладеної на лавці, підпускали голодного собаку. Чию булочку вона з’їдала першою, та дівчина швидше за всіх і вийде заміж,
Ще одна традиційна страва на Старий Новий рік — вареники, всередині яких ховали сюрпризи-символи. Основна начинка при цьому могла бути будь-якою – сир, м’ясо, картопля.

«Сюрпризи» у варениках та їх значення:

  • Вишня – до успіху,
  • Горіх – до здоров’я,
  • Гриби — до довгого та щасливого життя,
  • Зерно – до багатства,
  • Капуста – до грошей,
  • Карамелька – до кохання,
  • Картопля – до підвищення на роботі,
  • Журавлина – до несподіваних змін у житті,
  • Курага – на радість,
  • Лавровий лист – до слави (кар’єрного зростання),
  • Мед – до здоров’я,
  • Монетка – до грошового року,
  • Морква — до нових знайомств,
  • М’ясо – до благополуччя,
  • Перець – до гострих відчуттів,
  • Рис – до добробуту в будинку,
  • Насіння – до нових плідних планів,
  • Сир – до виграшу,
  • Фундук – до вдалих придбань,
  • Хліб – рік буде ситим, добрим,
  • Яблуко – до заслуженої нагороди.

Як сервірувати стіл?

Але приготування страв – це ще не все, адже потрібно ще оформити стіл в одному стилі та кольоровій гамі. Красиво подати традиційну і смачну їжу допоможуть:

  • готові набори посуду та підібрані в тон страви та салатники , які сформують основу колірного оформлення. А якщо хочеться приділити увагу кожному гостю, можна придбати різні тарілки,
  • підібравши кожну під характер гостя, столові прилади, келихи і склянки – друга за важливістю частина сервірування, адже вони часто привертають до себе увагу і займають значну частину столу,
  • сервірувальні підставки , які ще називають підстановними серветками, підкреслять обрану колірну гаму і доповнять оформлення. Вони бувають паперовими, тканинними, керамічними; використовуються як під гарячі страви, так і під напої,

Святкові дрібниці: свічки в гарних свічниках, шпажки, пробки та трубочки для напоїв, які нададуть святковому столу особливий шарм і, звичайно, новорічні прикраси, які допоможуть створити святкову атмосферу.

Як ви оцінюєте цей рецепт,

Оцініть цей рецепт

Відгуки користувачів 0 / 5. Всього оцінок: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Don't Miss! random posts ..