Заморожена полуниця на зиму
Один з кращих способів зберегти полуницю – заморозка. Заморожена полуниця зберігає велику кількість вітамінів і корисних речовин.
Звичайно після розморожування вона вже не буде такою пружною, і стане трохи водянистою, але це не біда.
Приємно взимку дістати з морозилки таку полуничку, пересипати цукром і згадати літо. А то і зовсім приготувати смачний полуничний пиріг.
А найголовніший плюс цього способу, що він зовсім не трудомісткий. І якщо у вас великий урожай полуниці, то дуже легко таким чином заготовити на зиму цю ягоду на швидку руку, без зайвої метушні.
Вам знадобиться
- Свіжа полуниця, звичайні харчові пакети і морозильна камера.
Перш за все полуницю моєму і ретельно перебираємо.
Усі пошкоджені і зіпсовані ягоди прибираємо.
Далі полуницю просушують, для цього можна викласти її на паперові рушники або на деко.
Коли ягода висохне, беремо харчові пакети і поміщаємо її всередину, при цьому відриваючи хвостики.
Полуницю в пакетах поміщаємо в морозильну камеру.
У такому вигляді вона може зберігатися дуже довго.
Термін зберігання заморожених ягід в залежності від температури зберігання: при температурі не вище – 18 ° С, термін зберігання заморожених ягід становить 12 місяців; при температурі – 15 ° С, термін зберігання ягід не більше 6 місяців; при температурі – 12 ° С, термін зберігання не більше 3 місяців.
Ще один дуже цікавий спосіб заморозки полуниці, щоб вона не злипалися і не м’явся. Це заморожування в яєчних касетах.
Попередньо перебравши полуницю, позбавляємо її від хвостиків, промиваємо, сушимо і поміщаємо в яєчні форми. Відправляємо в морозилку.
Ягода замерзне, зберігши свою форму і не стане одним великим крижаним шматком.
Далі, після того як вона застигне, її можна пересипати в пакети.
Форма такої ягоди буде більш красивою. Беріть на замітку.
Полуниця з цукром на зиму
Ще один спосіб зберегти цю прекрасну ягоду.
Цукор – природний консервант, а крім того він додасть ягоді солодкість, якщо її не вистачає і вона кислить.
До того ж варіння для цього рецепта не потрібно, а значить його теж можна використовувати на швидку руку.
Нам знадобиться
- Полуниця, цукор (кількість на ваш смак), глибока миска і пластикові контейнери.
Полуниця попередніми вимита, хвостики видалені. Розміщуємо її в миску і посипаємо цукром.
Перемішуємо ягоду з цукром. У цьому рецепті цілісність ягоди нас не дуже турбує.
При бажанні її можна навіть трохи притискати, щоб вона була більш пухкою і пускала більше соку.
Таку полуницю приємно їсти, вона не стає водянистою, як при звичайній заморожування без цукру.
Розміщуємо солодку ягідну масу в пластикові контейнери. Такі дуже зручно їх розміщувати в холодильнику.
Зверніть увагу, для всіх маніпуляцій краще використовувати дерев’яну або пластиковий посуд і столові прилади. Метал може вплинути на смак полуниці.
Ось така смакота виходить!
Варення з полуниці
Ну як же без варення? Ніяк.
Полуницю необхідно ретельно перебрати, відірвати чашолистки і промити в декількох водах.
Добре, якщо ягоди будуть невеликими, але в тому випадку, якщо ягоди великі, їх можна розрізати навпіл.
Ягоди викласти в глибоку емальовану ємність, засипати цукром і залишити на 4 або навіть 6 годин.
За цей час полуниця пустить сік.
Після закінчення часу ємність з полуницею поставити на невеликий вогонь, довести до кипіння, намагаючись злегка помішувати лопаткою, щоб цукор не прилип до дна, а найкраще струшувати або похитувати чашку з двох сторін.
Як тільки варення почне закипати, додати до нього лимонний сік, перемішати дерев’яною лопаткою.
Лимонний сік допомагає згустити варення і зробити його менш нудотним.
Варити полуницю від моменту закипання п’ять хвилин, при цьому постійно знімаючи піну.
Після чого каструлю прибрати з вогню і, трохи остудивши, накрити чистою тканиною.
Залишити варення вистоюватися до повного охолодження (близько 10 годин).
Важливо! Варення вариться 3 рази по 5 хвилин і 2 рази залишається на тривалий вистоювання. Це робиться для того, щоб ягоди не зварилися в пюре, а зберегли свою форму і аромат.
Після того, як ягоди проваряться п’ять хвилин в третій раз, остудити готове варення близько години і, розлити в стерилізовані банки і закрити стерилізованими кришками.
Зберігати варення в темному прохолодному місці.