Для профітролей (приблизно 50 штук) налити в маленьку каструльку 1 склянку холодної води, додати ½ ч. ложки солі та 100 г вершкового масла.
Все закип’ятити, зменшити вогонь до мінімуму і, не знімаючи каструлі з вогню, всипати потихеньку 1 склянку борошна, постійно енергійно помішуючи.
Розтирати масу, поки тісто не відставатиме від стін каструльки. Зняти з вогню та дати майже повністю остигнути. Потім вбити в тісто по 4 яйця.
На тепле лист викладати маленькими – менше волоського горіха – кульками. Пекти в духовці при +180 градусах хвилин 15-20. Духовку не відчиняти! Готові рум’яні дуті булочки зняти з деко, зрізати шапочку та начинити різними начинками. Не шкодуйте начинку, будьте щедрішими, щоб кришечка-шапочка, хвацько звернена зверху, не повністю приховувала вміст.
Начинки для профітролей
Шинковий крем
- Збити в блендері або міксером до пюре 70 г не жирної шинки, 2 ст.л. сметани, 1 ч.ложку желе із червоної смородини, на кінчику ножа свіжомеленого білого перцю та мускатного горіха. Начинити профітролі і прикрасити гілочкою чебрецю.
Начинка із крабів
- Розібране на волокна м’ясо крабів (або порізані недрібно крабові палички) з’єднати з 3 ст. ложками вершків, 2 ст.ложками соку лимона, посолити і поперчити до смаку. Заповнити цим половинку булочки, щоб не випливало. Прикрасити шматочком червоного яблука.
Печінковий мус
- Курячу печінку (100 г) ошпарити окропом, промити і нарізати шматочками, посипати сіллю і перцем і обсмажити в 15 г вершкового масла|мастила| до напівготовності, буквально кілька секунд. Додати до сковороди 60 г сметани і проварити ще 7 хвилин. Протерти через сито або збити міксером та гарячим фаршем начинити профітролі. Прикрасити можна маленьким сегментом апельсина або часточкою мандарину.