[vc_row][vc_column][vc_column_text]Взагалі, правильніше було б називати це свято Святвечір, оскільки традиційні страви на різдвяний стіл готуються саме для вечора 6 січня. Найпривабливіші і таємничі традиції, обряди і прикмети пов’язані саме зі Святвечір і Різдвяної ночі, тобто з 6-го на 7-е січня.
А на столі повинно бути саме 12 страв на Різдво – по числу Божих Апостолів.
Головна традиція цього вечора – очікування, немов дива, першої зірки на нічному небі. Особливо радісно цю традицію сприймають маленькі діти, щохвилини бігаючи юрбою разом з іншими дітками дивитися на вечірнє небо, а яке захоплення, коли в дивовижній вечірній січневої блакиті з’являється перша, Різдвяна зірка! У дитинстві вона завжди здається такою великою і променистою, що які б наукові точки зору про січневі зірки і планети не приводили астрономи, все точно знають: це саме вона, зірка Різдва.
Коли на небі з’явиться Різдвяна зірка, можна всією сім’єю сідати за стіл і починати святкувати.
Застелите різдвяний стіл світлою скатертиною, а під неї, за традицією, потрібно покласти трохи сіна .
У центр столу ставиться свічка в ємність з пшеничними зернами, запалюється, і все разом дякують Господу. Якщо ви не особливо побожні і не вмієте молитися – це не проблема: скажіть Богу своїми словами, що ви Йому вдячні за те, що у вас є, за те, що Він захищає вас і любить, і попросіть здоров’я, благополуччя і любові для себе і своїх близьких в майбутньому році. Чи не дивуйтеся, повірте, після такої щирої, а не завченою напам’ять молитви у вас на душі стане тепло і затишно.
А тепер можна приступати до різдвяного вечері, який обов’язково починається з пісної куті та узвару – традиційні страви на Різдво.
12 СТРАВ НА РІЗДВО
Як ви вже зрозуміли, приготувати на різдвяний стіл потрібно саме 12 страв. І ці 12 страв на Різдво повинні бути пісними, тобто не містити м’ясо і тваринні жири, та й взагалі нічого від тваринного світу (ні молока, ні сметани, ні яєць, і т.п.). Приготувати на Різдво можна лише рибу, всілякі злаки, овочі і фрукти, звичайно. Балувати себе Балик і ковбасами можна буде вже з завтрашнього дня, а приготувати 12 страв на Різдво потрібно тільки пісними.
Не варто переживати, що таке «вегітаріанское» меню буде несмачним – рецепти страв на різдвяний стіл перевірені і відточені віками і поколіннями, так що вам буде, чим порадувати себе і своїх близьких. До того ж в сучасному світі, таке меню на Різдво для нас скоріше «екзотика», ніж традиційний раціон.
КУТЯ
Рецепт куті з пшениці
- 2 склянки пшениці
- 1 стакан маку
- 100 г меду (або 1/2 склянки цукру)
- 30 г очищених горіхів
- 50 г родзинок
- сіль за смаком
Спосіб приготування куті з пшениці:
Пшеницю перебрати, промити, всипати в окріп, довести до кипіння, відкинути на сито, облити холодною водою, скласти в каструлю або глиняний горщик, знову залити водою і варити до готовності зерен.
Вимити стакан маку, обдати його окропом, а потім холодною водою, потовкти в ступці, поки маса не побіліє, додати мед, можна трохи солі. Додати подрібнені горіхи, ошпарений окропом і відціджений родзинки.
УЗВАР
Рецепт узвару:
200 г сушених груш, 200 г сушених яблук, 200 г чорносливу, 100 г родзинок, 200 г меду, 3 л води.
Як готувати узвар:
Підготуйте сухофрукти. Для цього помийте сухофрукти теплою водою і залийте їх на 10 хвилин холодною водою.
Налийте в каструлю 3 л води, покладіть груші і яблука і варіть на повільному вогні 15 хвилин. Потім додайте в узвар чорнослив і родзинки і варіть ще 10-15 хвилин.
В кінці додайте мед, дайте закипіти і зніміть узвар з вогню. Накрийте узвар кришкою і залиште на 2-3 години, щоб настоявся. Процідіть узвар і подавайте до столу охолодженим
ВАРЕНИКИ
Тісто для вареників
Для тіста вам знадобиться: 0,5 кг борошна, 250 мл води, 2 ст. ложки рослинної олії, сіль за смаком.
Спосіб приготування: просійте борошно, додайте воду, сіль, рослинне масло і вимішайте круте тісто. Накрийте його і залиште приблизно на годину, під час якого можна приготувати начинку. А потім можна приступати до оброблення тесту і ліплення вареників.
Таке тісто виходить еластичним, його можна тонко розкачувати, і в окропі воно не розварюється. У таких вареники може бути мало тіста і багато начинки.
Вареники з картоплею
Для начинки вам знадобиться: 0,5 кг картоплі, 1 середня морква, 2 середні цибулини, рослинне масло, кріп, мелений чорний перець, сіль за смаком.
Спосіб приготування: дрібно поріжте цибулю, натріть на великій тертці моркву, підсмажте на олії і невелику частину засмажкою відкладіть для подальшої заправки готових вареників.
Картопля почистіть і відваріть в підсоленій воді. Зробіть пюре, додавши зажарку, подрібнений кріп, перець і сіль.
Начинку остудіть, і можна ліпити вареники. Варити 5-7 хвилин. У готові вареники додати решту зажарку.
ВІНЕГРЕТ
рецепт вінегрету
- картопля – 3-4 середніх або великих шт,
- морква – 1 велика або 2 середніх шт,
- буряк – 1 шт,
- капуста квашена – 100-150 г,
- солоні або мариновані огірки – 1-2 великих шт,
- цибуля ріпчаста – 1 середня шт,
- рослинна олія,
- сіль, мелений перець
- за бажанням: зелений горошок, відварна квасоля, консервовані гриби
Як готувати вінегрет:
Картопля, буряк, морква добре вимити. Овочі скласти в каструлю, залити водою, довести до кипіння і відварити до готовності.
Порада: овочі можна загорнути у фольгу і запекти в духовці, при температурі 180 ° C до готовності. У фольгу потрібно загортати кожен овоч окремо. Також овочі можна відварити в пароварці.
Буряк, картоплю і моркву остудити і очистити від шкірки. Нарізати овочі невеликими кубиками.
Огірки нарізати кубиками. Квашену капусту віджати від розсолу.
Ріпчасту цибулю очистити і дрібно нарізати.
Буряк викласти в миску, додати трохи олії і перемішати – тоді буряк не забарвить інші овочі.
Додати до буряка нарізані картоплю, моркву, огірки, капусту, цибулю, посолити, поперчити, заправити олією і перемішати.
Порада: У вінегрет можна додати зелений горошок, відварну квасолю, консервовані гриби.
Перед подачею охолодити вінегрет в холодильнику.
ГОЛУБЦІ
Рецепт голубців домашніх
- Капуста білокачанна 500 гр.
- тушковані гриби
- Рис 1/3 ст.
- сіль
- цукор
- Перець чорний молотий
- Томатна паста 3 ст.л. або помідори 5-6 шт.
- Морква 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Перець горошком 5-7 шт.
- Лавровий лист 2 шт.
Як готувати голубці:
Капусту вимити, видалити у неї качан і покласти в каструлю з окропом.
Варити капусту до тих пір, поки верхні листя не будуть добре відділятися (близько 10 хвилин). Відокремилися листя дістати з окропу. Якщо ви робите голубці з молодої капусти, то варити її потрібно не більше 2-3 хвилин.
Відварити рис до готовності.
Через м’ясорубку пропустити тушковані гриби, цибулю. В отриманий фарш додати сіль, перець, рис. Все ретельно перемішати. У фарш додати 3 ст.л ожкі води.
У капустяного листа зрізати товсту жилку (від качана), викласти трохи фаршу, загорнути капустяний лист конвертиком.
Утворені голубці викласти в каструльку.
Приготувати соус: на рослинному маслі обсмажити дрібно рубаний лук і потерту на крупній тертці моркву, додати томатну пасту, сіль, трохи цукру, перець горошком, лавровий лист, вода. Соус довести до кипіння.
Отриманим соусом зверху залити голубці, накрити каструлю кришкою і тушкувати на повільному вогні близько 40-50 хвилин в залежності від розміру голубців і якості капусти
ХОЛОДЕЦЬ З РИБИ
Інгредієнти:
- судак вагою 1 кг,
- 1 цибулина,
- 1 морква,
- 1 білий корінь (петрушка, пастернак або селера),
- 1 пучок зелені,
- лимон за смаком,
- 2 лаврові листки,
- 5 горошин чорного перцю,
- 2 горошини запашного перцю,
- 30 г желатину,
- сіль за смаком,
- 1,5 л води.
Холодець з риби – приготування:
Рибу почистити, випатрати, видали зябра і гарненько промий.
Як відкинути від риби голову, хвіст, плавники, кістки, шкіру, склади в каструлю разом з овочами і спеціями.
Залий холодною водою, доведи до кипіння, зменш вогонь, ретельно знімаючи піну, що утворюється.
Вари бульйон 1,5 години на дуже слабкому вогні, щоб рідина лише трохи “ворушилася”, а не кипіла.
Рибне філе поріж на порційні шматки.
Поклади в бульйон філе, посолити і вари на повільному вогні до готовності 30 хвилин.
Потім дуже акуратно витягни з бульйону шумівкою шматочки рибного філе так, щоб вони не розламати, і розклади по порційних посудинка.
Бульйон процідити через кілька шарів марлі.
В’язкість бульйону, а значить, і застигання майбутнього заливного з риби, можна перевірити, затиснувши краплю рідини в пальцях – якщо пальці добре злипаються, значить, заливне з риби застигне. Якщо ж клейкості не відчувається, можна використовувати желатин.
Для цього розведіть пакетик желатину в теплому бульйоні до повного розчинення і даси желатинову масу в бульйон.
Рибу залий бульйоном, прикрась фігурками з вареної моркви і зеленню. Часточками лимона заливне з риби краще прикрасити після застигання, щоб страва не гірчило.
Постав заливне з риби в холодне місце для повного охолодження, а потім в холодильник.
Холодець з риби буде готове через 4-5 годин.
Подавай заливне з риби з хріном.
ПІСНИЙ БОРЩ
Червоний борщ традиційно варили на Різдво.
Як готувати пісний борщ:
Червоний буряк (1 кг) наріжте кружальцями, витримаєте два дні в холодною водою з скоринкою чорного хліба. На ніч замочіть сушені гриби, відваріть. Буряк відваріть, поріжте. Поріжте свіжу моркву і петрушку. Відварну буряк, морква, гриби, петрушку залийте буряковим розсолом і варіть до готовності. Додайте сіль і перець за смаком.
СМАЖЕНА РИБА
Риба особливо корисна тому, що в ній міститься багато фосфору, який бере активну участь в обміні речовин.
Як приготувати:
Рибу беремо чисто слов’янську – короп. Очищаємо від луски і нутрощів. Велику рибу ріжемо на шматки. Посипаємо сіллю і чорним меленим перцем за смаком.
Смажимо на олії, без борошна і без клярі, з двох сторін на середньому вогні (можна спочатку накрити кришкою, щоб риба присмажився всередині).
КВАШЕНА КАПУСТА
склад:
- капуста білокачанна (пізніх сортів) – 5 кг (чиста вага капусти),
- морква (велика) – 4 шт (1 кг),
- сіль – 100 г (* не використовувати йодовану сіль)
приготування:
Капусту вимити, обсушити і розрізати качан на 4 частини – вийде 4 великих капустяних часточки. Вирізати качан і тонко нашаткувати капусту (можна скористатися спеціальною теркою).
Морква вимити, очистити, ще раз вимити і натерти на крупній тертці.
Сіль відміряти і насипати в невелику ємність (миску або блюдце).
3-4 великих жмені капусти покласти в каструлю (або пластикову велику миску), посипати частиною солі, добре перемішати і перетерти капусту з сіллю, поки не з’явиться сік.
Додати до капусти трохи моркви, перемішати.
Потім утрамбувати капусту дерев’яним товкачем або качалкою.
Фарширований перець без м’яса
Відмінний пісний рецепт на Різдво. Якщо ж ваша сім’я посту не дотримується, перці можна фарширувати м’ясним фаршем з рисом
Що знадобиться:
- 6 солодких перців
- 2-3 морквини
- 2-3 цибулини
- 2 помідори
- 1 баклажан – за смаком
- 4 зубці часнику
- 1 ст. рису
- 500 мл овочевого або курячого бульйону
- рослинна олія
- томатна паста – за смаком
- сіль, спеції – за смаком
Як приготувати:
Перець вимий, видали плодоніжки і очисти від насіння. Овочі дрібно наріж і туші на розігрітій олії до готовності, додавши сіль і спеції за смаком.
Відвари рис до напівготовності і змішай з овочевим фаршем – начинка готова. Фарширують перці, потім уклади їх в каструлю, на дно додавши рослинне масло, а зверху заливши бульйоном.
Туші на середньому вогні 15 хвилин, потім додай дрібно нарізану свіжу зелень, томатну пасту, спеції і дрібно нарізаний часник. Зменш вогонь і туші ще 25-30 хвилин.
Фарширований перець готовий. Подавай до столу зі свіжою зеленню, сметаною і часником.
Пиріг з грибами
Для тіста:
1,5 склянки борошна, 100 г маргарину, 4г сухих дріжджів, 1/2 ч ложки солі, 0,5 склянки рідини (вода), 2 ч ложки цукру.
Для начинки:
1-2 великі цибулини, 500-700г свіжих печериць, 1/2 ч ложки солі
Як готувати пиріг:
Приготувати пісне дріжджове тісто. Тісто прикрити поліетиленовою плівкою і поставити в холодильник як min на 1,5 години.
Цибулю дрібно порізати.
У глибоку сковороду налити рослинне масло і розігріти на великому вогні.
Всипати цибулю і обсмажувати при постійному помішуванні до легкої прозорості.
Вогонь зменшити до min. Гасити цибулю, періодично помішуючи, поки ріжуться гриби.
Гриби перебрати, при необхідності вимити. Нарізати тоненькими пластинками.
Всипати гриби в сковороду з цибулею.
Перемішати, щоб цибуля піднявся від низу до верху. Підсолити.
Додати вогонь до і смажити при постійному помішуванні до потрібного ступеня засмажені грибів (4-7 хв).
Тісто розділити на дві нерівні частини.
Більшу частину розкачати в коло діаметром 28-30см (на форму 24-26см + 4 см на боки), покласти на змащене деко.
На середину кола викласти начинку, розрівняти.
Другу половину тіста розкачати в коло діаметром 22-24см.
Маленьким кругом накрити начинку і, піднімаючи краю нижнього кола, защипати.
Верх пирога змастити яйцем, розбовтаним з 2 ~ 3 ст ложками води (краще використовувати не цілком яйце, а лише жовток).
Духовку розігріти до t = 200 ° С і випікати пиріг до зарум’янювання (приблизно 30 хв).
Якщо пиріг стане підрум’янюватися занадто швидко, накрити його зверху шматком фольги.
Готовий пиріг вийняти з духовки, перекласти на блюдо.
Яблука, запечені з медом і горіхами
Печені яблука з горіхом і медом – не тільки пісне і корисне блюдо, але ще і дуже смачне. У печених яблуках міститься багато пектинів – речовин, які поглинають холестерин і тим самим знижують ризик атеросклерозу.
Ферменти, що містяться в меді, сприяють травленню, покращують засвоєння їжі. Горіхи зміцнюють імунітет, що взимку дуже до речі, знижують рівень холестерину і рівень цукру в крові, покращують обмін речовин, травлення і апетит.
Що потрібно:
- волоські горіхи очищені – 100 г
- яблука великі – 4 шт.
- мед – 4 ст. л.
Що робити:
Яблука вимити, обсушити. З кожного яблука зрізати верхівку з плодоніжкою, потім акуратно вирізати серцевину.
Горіхи порубати ножем у велику крихту, змішати з медом. Розкласти суміш у підготовлені яблука. Помістити їх в форму для мікрохвильової печі, влити 4 ст. л. води, накрити. Готувати 2-3 хв. при потужності 100%.
Ну і, найважливіше – поставтеся до різдвяної традиції з повагою і щирістю, і ваші добрі думки повернутися до вас примноження добра! Зі святом вас, зі Святим Увечері, з Різдвом Христовим![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]