Святкові страви на католицьке Різдво що приготувати на Різдво

Католицьке Різдво – величезна подія, яка щороку збирає за столом великі дружні сім’ї, даруючи їм щастя та любов. Чи не забудемо скласти святкове меню?

У багатьох католицьких країнах Різдво вважається набагато важливішим святом, ніж звичний Новий рік. Його святкують шумно і багато: саме цього дня, 25 грудня, Санта Клаус приносить дітям подарунки під красуню-ялинку, сім’ї збираються разом за одним спільним столом, діляться один з одним радісними миттєвостями та обмінюються щасливими спогадами. Католицьке Різдво – велике свято, і готуються до нього по-великому!

Різдво у Польщі – фарширований короп із овочами

На Різдво у Польщі прийнято залишати за столом одне вільне місце – для мандрівника, який, може, випадково з’явиться у домі… А на столі – обов’язково риба! Неймовірна, смачна та розкішна. Знайомтесь, короп по-польськи!

Інгредієнти:

  • 1 великий короп (вагою не менше 1,5 кг);
  • 3 цибулини;
  • 3 моркви;
  • 2 болгарські перці;
  • 300 г оливок;
  • 1 лимон;
  • пучок петрушки;
  • сіль, перець, олія.

Приготування:

Тушку риби очищаємо від луски, видаляємо зябра, натираємо сіллю та перцем.

Цибулю нарізаємо півкільцями, моркву натираємо, болгарський перець подрібнюємо кубиками. Всі овочі по черзі злегка обсмажуємо на сковороді, а потім змішуємо один з одним, додаємо порізані навпіл оливки, петрушку, солимо. Отриманий фарш викладаємо в черевце коропа. Якщо будуть зайві овочі, робимо з них «подушку» – викладаємо їх на лист, поверх кладемо рибу. У тушці робимо поперечні надрізи, в них вставляємо півкільця лимона.

Запікаємо коропа в духовці за температури 180 градусів близько 30-40 хвилин. Подаємо з лимоном, часниковим соусом, овочевим салатом.

Різдво в Італії – індичка з яблуками та каштанами

Італійська приказка говорить: “Новий рік зустрічай з ким хочеш, а Різдво – з сім’єю”. Саме тому за великим столом завжди збирається величезна компанія рідних та близьких один одному людей, всі голосно розмовляють, шумлять, сміються та їдять неодмінну індичку з яблуками.

Інгредієнти:

  • 1 тушка індички вагою 2-3 кг;
  • 200 г каштанов;
  • 3 кислі яблука;
  • 150 г шинки;
  • 150 г бекону;
  • 150 г чорносливу без кісточок;
  • 50 г вершкового масла;
  • сіль, оливкова олія, перець, часник.

Приготування:

Каштани відварюємо до напівготовності (близько 20 хвилин), остуджуємо, чистимо. Змішуємо з дрібно нарізаним беконом та шинкою, додаємо подрібнений чорнослив, яблука часточками, заморожене вершкове масло, нарізане невеликими кубиками. Солимо, всипаємо перець.

Отриманим фаршем начиняємо індичку, скріплюємо «вихід» зубочистками або зашиваємо. Зовнішню частину натираємо сумішшю оливкової олії, часнику, перцю та солі. Залишаємо на 3-5 годин для маринування в прохолодному місці, потім запікаємо індичку в духовці за температури 180 градусів близько 2,5-3 годин. Подаємо відразу, гарячою та неймовірно ароматною!

Різдво в Угорщині – гуляш із м’ясом

Гуляш в Угорщині – розкішна, але досить звична страва. Справжня народна їжа, яка часто з’являється на столі, однак саме на Різдво – католицьке Різдво – його прийнято готувати всією сім’єю: існує традиція, згідно з якою взяти участь у цьому заході має кожна людина, яка живе у домі. Це приносить удачу та щастя, злагоду та мир. Ясна річ, мало хто збирає на кухні натовп у 5-10 чоловік і змушує по черзі нарізати картоплю, проте всі намагаються просто взяти ложку і завадити пару разів різдвяний гуляш, поставивши таким чином галочку в пункті «приготувати обід з усією сім’єю».

Інгредієнти:

  • 1 кг яловичої вирізки (частіше лопатка);
  • 1 кг картоплі;
  • 3 цибулини;
  • 4-5 зубчиків часнику;
  • 2 болгарські перці;
  • 4 ст. л. солодкої паприки;
  • 1 ч. л. кмину;
  • невеликий стручок гострого перцю;
  • петрушка, сіль, олія.

Приготування:

М’ясо очищаємо від плівок, нарізаємо порційними шматочками, обсмажуємо на олії (за бажання можна взяти смалець). Додаємо дрібно нарізану цибулю. Через кілька хвилин – болгарський перець кубиками, картопля великими шматками. Всипаємо паприку, кмин, солимо, додаємо дрібно нарізаний гострий перець, заливаємо до верху окропом або овочевим бульйоном і гасимо на невеликому вогні не менше години.

Після того, як вимкнули вогонь, видавлюємо часник, потім даємо настоятися протягом 20 хвилин, після чого посипаємо дрібно нарізаною петрушкою та подаємо.

Різдво в Україні – домашні ковбаски

Західна Україна – територія католицизму, святкує Різдво широко та багато. Там майже не визнають існування такого свята як Новий рік, але при цьому з величезним розмахом протягом кількох днів святкують день народження Ісуса Христа. Столи ломляться від частування, які готуються заздалегідь, причому, перевага надається тим стравам, які чудово зберігаються не один день без шкоди для якості. У великій кількості готуються всілякі домашні ковбаски – м’ясні, з лівером, кров’янки, картопляні. Класичний варіант – свинячі домашні ковбаски.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг свинячого стегна;
  • 1 кг свинячої лопатки;
  • 1 кг м’яса із живота;
  • 2 головки часнику;
  • 2 ч. л. чорного меленого перцю;
  • 4 ст. л. сухої гірчиці у зернах;
  • 6-8 м очищених свинячих кишок;
  • сіль.

Приготування:

М’ясо нарізаємо дрібними кубиками. Нарізаємо і лише нарізаємо вручну – жодних блендерів та м’ясорубок. Змішуємо зі спеціями, додаємо роздавлений часник, солимо. Ретельно перемішуємо. Якщо ви плануєте відразу готувати всі майбутні ковбаски, додайте у фарш трохи крижаної води (грам 200) або крижаної крихти. Якщо заморожуватимете, обійдіться без води.

Отриманим фаршем наповнюємо кишки – за допомогою спеціальної насадки для м’ясорубки або змайструвавши «воронку» із верхньої частини пластикової пляшки. Слідкуємо, щоб м’ясо рівномірно розподілялося по всій довжині кишки.

Кінці фіксуємо вузликом, ковбасу викладаємо кільцем на змащене маслом або смальцем лист. Зубочисткою робимо проколи по всій довжині ковбаси, запікаємо при температурі 180 градусів близько 30 хвилин. Подавати можна як у гарячому, так і холодному вигляді.

Don't Miss! random posts ..