4 корисні поради
Свіже, якісне та молоде м’ясо можна не маринувати. Перед смаженням його досить просто посолити і поперчити. Але якщо ви хочете надати такому м’ясу насичений аромат та незвичайний смак, використовуйте будь-який з цих маринадів.
Курку можна маринувати лише півгодини, а свинину, яловичину та баранину — 1–2 години.
Немолоде м’ясо або м’ясо, як ви не впевнені, потрібно маринувати довше. Це пом’якшить волокна і зробить шашлик соковитішим. Мінімальний час маринування курятини – 2 години, свинини – 4 години, яловичини та баранини – 6 годин.
Не лише старе, а й молоде м’ясо може спокійно маринуватись добу або навіть дві. Інгредієнти у складі маринадів, зокрема цибуля, мають антибактеріальні властивості. А це означає, що м’ясо зберігатиметься довше.
Маринувати м’ясо можна за кімнатної температури. Але якщо воно має пробути в маринаді більше двох годин, краще прибрати його в холодильник.
Найкращі маринади для шашлику
Усі інгредієнти у рецептах розраховані на 2 кг м’яса. Маринади підходять для курятини, свинини, яловичини, баранини.
Цибулевий маринад для шашлику
Цибуля – невід’ємний інгредієнт практично всіх маринадів. Він надає шашлику багатого аромату, тому немає потреби у великій кількості спецій.
Інгредіїнти:
- 500 г цибулі;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком.
Приготування:
Розріжте цибулю на кілька частин і подрібніть блендером у пюре. Посоліть і поперчіть м’ясо, додайте|добавляйте| цибулю і добре перемішайте. Щоб цибуля не пригоріла під час смаження, перед приготуванням злегка промокніть кожен шматочок м’яса паперовою серветкою.
Кефірний маринад для шашлику
М’ясо, замариноване у такий спосіб, виходить дуже ніжним. А завдяки приправам шашлик дуже смачно пахне.
Інгредіїнти:
- 1700 г цибулі;
- 1½ столової ложки хмелі-сунелі;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком;
- 1700 мл нежирного кефіру.
Приготування:
Дрібно нарубайте цибулю, перекладіть у глибоку ємність і злегка пам’ятайте, щоб виділився сік. Додайте приправи та перемішайте. Потім викладіть м’ясо і знову добре перемішайте. Влийте кефір , накрийте кришкою і потрясіть, щоб м’ясо було повністю покрите маринадом.
Маринад на мінеральній воді
Газована мінеральна вода розм’якшує волокна м’яса. У результаті шашлик виходить соковитим, ніжним і за рахунок часнику і спецій – ароматним.
Інгредіїнти:
- 500 г цибулі;
- 1 столова ложка олії;
- 1½ столової ложки приправи для шашлику;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком;
- 5 зубчиків часнику;
- 1 л газованої мінеральної води.
Приготування:
Наріжте цибулю кільцями та викладіть на м’ясо. Додайте олію, спеції та подрібнений часник і ретельно перемішайте. Залийте м’ясо мінералкою і залиште маринуватися.
Пивний маринад для шашлику
Це рецепт особливо припаде до смаку любителям пива, адже м’ясо придбає легкий запах солоду. Краще взяти живе пиво . Тільки майте на увазі, що неякісний напій зіпсує смак шашлику.
Інгредіїнти:
- 500 г цибулі;
- 3 зубчики часнику;
- 2 чайні ложки меленого коріандру;
- 2 чайні ложки паприки;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком;
- 750 мл пива.
Приготування:
Додайте до м’яса подрібнені цибулю, часник та спеції. Перемішайте та залийте пивом.