Як бути, якщо ви постите, а ваші близькі – ні?
Або навпаки? Ми підібрали для вас прості та практичні страви, які легко перетворюються з пісних на скоромні. З них легко скласти меню, що підходить для всіх членів сім’ї, навіть найменших.
Ситний пісний салат із печених овочів
Ті, хто не постить, можуть додати в такий салат кубики фети (бринзи) або кульки міні моцарели.
Інгредієнти:
- 1 середній буряк
- 400 г гарбуза
- 1 невеликий корінь селери
- 2 червоні ялтинські цибулини
- 1 невеликий пучок зелені (петрушка, кінза, базилік або суміш)
- оливкова олія
- сіль, чорний перець
Для заправки:
- 1 маленька цибулина шалоту
- 2 зубчики часнику
- 1 ст. л. червоного винного оцту
- 2 ст. л. гірчиці із зернятками
- 1 ч. л. меду
- 100 мл оливкової олії
- по 0,5 год. л. солі та свіжомеленого чорного перцю
Приготування:
1. Розігрійте духовку до 200 °С. Вимийте буряки щіткою, загорніть у фольгу і покладіть в духовку на 1 год. Потім обдайте холодною водою, остудіть і очистіть. Наріжте буряки невеликими часточками.
2. Очистіть цибулю, гарбуз та селеру. У гарбуза видаліть серцевину з насінням. Наріжте гарбуз і селеру однаковими скибочками завтовшки 1,5 см, цибуля – товстими четвертинками напівкілець.
3. Застеліть лист або форму для запікання пергаментом. Викладіть овочі, посоліть, поперчіть і полийте олією. Запікайте до м’якості та рум’яної скоринки, приблизно 30 хв.
4. Для заправки очистіть шалот і часник, подрібніть і наріжте якомога дрібнішими кубиками. Посипте сіллю та перцем, полийте оцтом. Перемішайте, дайте постояти 30 хв. Додайте решту інгредієнтів, перемішайте.
5. Дрібно порубайте зелень. Викладіть усі запечені овочі в салатник, полийте заправкою, посипте зеленню та перемішайте. Дайте настоятися 10-15 хв. та подавайте.
______________
Плов з булгуру з овочами та фруктами
М’ясоїдам до такого плову можна подати окремо обсмажене м’ясо: курячі стегна або баранячі котлетки на кісточці.
Інгредієнти:
- 300 г булгура
- 1 велика айва
- 2 великі моркви
- 2 середні цибулини
- 1 головка часнику
- 100 г кураги
- 50 г золотистих родзинок
- 100 мл рослинної олії
- 2 ст. л. суміші спецій для плову (зіра, барбарис, гострий перець)
- сіль
Приготування:
1. Айву вимийте щіткою, розріжте на 8 частин, видаліть серцевину, м’якоть наріжте невеликими товстими скибочками. Курагу розріжте на четвертинки. Очистіть цибулю, моркву та часник. Моркву наріжте товстою соломкою середньої довжини, цибуля – пір’ям. Часник залиште цілим.
2. У казані або великій каструлі з товстим дном нагрійте масло|мастило|, покладіть цибулю, обсмажуйте на сильному вогні, помішуючи, 5 хв. Додайте моркву та айву, обсмажуйте, помішуючи, 5 хв.
3. Додайте в казан часник, курагу, родзинки та спеції, посоліть. Влийте 500 мл води, перемішайте, варіть на середньому вогні 10 хв.
4. Одночасно булгур покладіть у велику миску, посоліть, залийте 3 л окропу, перемішайте закрийте кришкою і залиште на 15 хв. Потім відкиньте на сито.
5. Викладіть булгур у казан, не перемішуючи, щільно закрийте кришкою. Готуйте на мінімальному вогні 20 хв. Дайте настоятися 10 хв. Перед подачею перемішайте.